Add a szép kezed! - 2. rész

Hogy a gyermek melyik kezét használja, arra két- és hároméves kora között az esetek döntő többségében megkapjuk a választ. Néhány teszt kifejezetten nagyobb gyereknek készült, épp azért, hogy a tanulási nehézségek okát megállapíthassák.

Minél hamarabb derül ki, hogy nem egyértelműen bal vagy jobb oldalas a gyermek, annál hatékonyabb lehet a segítség, annál nagyobb valószínűségben előzhetjük meg az esetleges diszlexia kialakulását.

Rendellenesség és tehetség

Geschwind bostoni és Behan glasgow-i kutatók több ezer ember vizsgálata alapján azt találták, hogy a balkezesek mintegy tíz százalékánál valamely fejlődési rendellenesség (dadogás, diszlexia) is kialakult. Ugyanez a jobbkezeseknél csak egy százalékban volt tapasztalható. Háromszor annyi balkezesnél találtak tanulási problémákat, mint jobbkezeseknél. Ugyanakkor statisztikai adatok mutatják, hogy sokszor összefüggés van a balkezesség és a zenei tálentum, a képzőművészetben jelentkező tehetség között.
Alfred Zuckrigl szerint a problémák zöme az átszoktatási kísérletekből adódik, míg Beate Lohmann elsősorban a dominanciazavart teszi felelőssé a diszlexia kialakulásáért. (Amikor a gyerek nem egyértelműen jobb- vagy balkezes, vagy kevert dominanciájú, ami azt jelenti, hogy jobbkezes, de ballábas és -szemes, vagy fordítva.) Ilyen esetekben gyakran tapasztalta, hogy a gyerekek betűket, szótagokat cserélnek fel, az olvasás, írás iránya is megváltozhat. Vannak, akik fordítva, vagy fordítva és tükörírással írnak. ők az irányokat tanulják meg nehezen, a jobb-bal tájékozódás náluk mindig külön utánagondolást igényel. Ez az oka annak, hogy gyakran összetévesztik a b-d, p-q, n-u, sz-zs betűket. Előfordulhat, hogy különös intelligenciával a gyermek ki tudja következtetni a szövegösszefüggésből, hogy milyen betűt lát, és helyesen olvas anélkül, hogy valójában meg tudná különböztetni egymástól ezeket a betűket.
Emil Fröschels négyszáz ember vizsgálata után megállapította, hogy hetven százalékuk a csettintő hangokat a szájtérben a domináns kéz oldalán képezi, és a másik oldalon csak nehezen tudja létrehozni. Ebből következik, hogy az oldalisághoz hozzátartozik a nyelv jobb vagy bal irányú dominanciája, amelyről nem szabad megfeledkeznünk. Ha a gyermeket rábírjuk, hogy jobbra-balra csettintsen a nyelvével, megfigyelhetjük, hogy a hang melyik oldalon (esetleg mindkettőn) sikerül jobban.

Melyik a vezető fül?

Teszteket is végezhetünk, de emellett megfigyelhetjük, hogy melyik fülét használja a gyermek halk hangok hallgatásakor (pl.: telefonbeszélgetés), mese vagy zene lemezről való meghallgatásakor.
A domináns fület Sovák szerint úgy mutathatjuk ki, hogy ketyegő órát teszünk az asztalra más tárgyakkal együtt, kendővel letakarjuk az egészet, és hallás segítségével kerestetjük meg az órát. A kendőhöz a vezető fül közelít. A kutató úgy véli, a vezető fül az emberek ötven százalékánál a domináns kézzel ellentétes oldalon van. A kísérletet ajánlatos néhányszor megismételni.
Ha a gyerek nem egyértelműen "balos" vagy "jobbos", az erősebb oldal megerősítésére lehet szükség. Ehhez lehet, hogy szakember segítségét kell igénybe vennünk.
Remélhetőleg ma már nem divat a balkezes gyermeket arra kényszeríteni, hogy az "ügyetlenebb" kezét használja.
Ma már tudjuk, hogy ez a következő tanulási és pszichés zavarokat okozza:
  • emlékezetzavarok (különösen a tanulás tartalmának felidézésében)
  • koncentrációzavarok (gyors fáradékonyság)
  • olvasási, helyesírási nehézségek
  • a térbeli helyzet felismerésének (jobb-bal) bizonytalansága
  • beszédzavarok (pöszeség, dadogás)
  • a finom mozgások zavarai (például az írás külalakjának romlása).

Gyakorlati nehézségek

Attól azonban, hogy mindezeket ma már csak ritkán - és remélhetően egyre kevesebbszer - okozzuk gyermekeinknek, még nem kell boldogan és megnyugodva hátradőlni, mert még nem adtunk segítséget a balkezes gyerekeknek. Rendben van, hogy írhat bal kézzel, de ezen felül egy sor nehézséggel találja magát szemben, amibe a jobbkezes világ bele sem gondol. Még a pedagógusok is csak ritkán jutnak tovább annál, hogy a balkezes gyermeknek balkezes ollóra van szüksége. (Ha jobbkezesek próbálnak meg ilyennel vágni, rögtön kiderül, hogy nem is olyan egyszerű a mutatvány.)
Nem elég elfogadnunk, ha valaki bármilyen okból más, segítenünk kell őt abban, hogy el tudjon igazodni a világban.
A balkezes boltban kapható zöldséghámozó, konzervnyitó, kávékiöntő, merőkanál, hússzedő, köröm-, bőr- és csirkevágó olló, gyerekkanál, süteményes villa is. Első hallásra talán nem érti egy jobbkezes, miért van ezekre szükség - vegyenek kezükbe egy balkezeseknek kiképzett eszközt, és rá fognak jönni. A mérőszalagot, szabócentit például egy jobbkezes a bal kezével tartja és a jobb kezével húzza, úgy olvassa le a számokat, a balkezes viszont éppen fordítva teszi - így sokkal könnyebben boldogulnak a számukra kialakított eszközökkel.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag