A lelkiismeretesség lehet a hosszú élet titka

A hosszabb életet erőteljesen befolyásoló személyiségtényező a lelkiismeretesség - derül ki a Longevity (Hosszú élet) project néven ismertté vált kutatásból. A kutatás vezetői, Friedman és Martin (Science Daily, 2011) szerint sose késő egy egészségesebb életútra térni. Ennek első lépése, hogy sutba vágjuk a listáinkat, és az aggodalmaskodásainkat.

A kutatók régóta keresik a választ, milyen kapcsolat van a személyiség és az egészség, illetve a személyiség és életút között. Az egyik leghíresebb és legtöbb adattal szolgáló tanulmány Terman-kutatás néven vált ismertté, arra a professzorra utalva, aki az adatgyűjtést elkezdte még 1921-ben a kaliforniai Stanford egyetemen. Terman 1528 3 és 19 éves kor közötti fiatallal indította meg az adatgyűjtést, kezdetben azzal a céllal, hogy a tehetséges gyerekek életútját kövesse. Az adatok feldolgozása még napjainkban is folyamatban van.

A kutatássorozat egyik legmegdöbbentőbb és talán legtöbbet idézett eredménye arra vonatkozik, hogy milyen személyiségtényezőkkel rendelkezők élnek tovább. Ez a vizsgálati irány Friedman és munkatársai nevéhez fűződik, aki az 1990-es évektől vette át annak irányítását. Kutatása Longevity (Hosszú élet) project néven vált ismertté, melynek legfontosabb következtetése, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem azok élnek hosszabb ideig, akik könnyedén és lazán veszik az életet. Az eredmények alapján a hosszabb életet legerőteljesebben a lelkiismeretesség, azaz a megbízhatóság, felelősségteljesség, célhoz való kitartó ragaszkodás, kitartó erőfeszítés, munka, rendszeresség, impulzivitás hiánya befolyásolja.

Dr. Bikfalvi Réka, a Lélekkel az Egészségért Alapítvány vezetője a következőképpen magyarázza e meglepő eredmény hátterét: "A lelkiismeretes embereknek több egészségvédő szokásuk van, betartják az orvos tanácsait, vagy elkerülik a kockázatos helyzeteket. A lelkiismeretes, óvatos emberek hajlamosak távol tartani magukat olyan helyzetektől, melyeket nehezen tudnak kezelni, így minimálisra csökkentik a pszichoszociális distresszt. Lehet, hogy hatékonyan alkalmazzák a megküzdési stratégiákat és tudatosan gyakorolják a pihenési technikákat."

A kutatást irányító Friedman szerint az olyan részleteken való aggodalmaskodás, mint például az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya eltereli a figyelmet a jelenős dolgokról. Ennél sokkal fontosabb, hogy felismerjük magunkban az egészséget hosszú távon segítő és károsító viselkedéseinket és majd azután maximalizálhatjuk az egészséget elősegítőket. Munkatársa, Martin pedig hozzáteszi, hogy nagy változásokat lehetetlenség egyik napról a másikra megtenni. Viszont célravezető lehet a változásokat kisebb célkitűzésekkel megkezdeni és lépésről lépésre haladni az egészségesebb életút felé.

Tehát a "Nyugi, csak lazán állj a munkádhoz" típusú hozzáállás nem vezet se jobb egészséghez, se hosszabb élethez. Ha viszont elkötelezettek vagyunk aziránt, amit csinálunk, odafigyelünk az egészséges életmódra, testi és lelki szükségleteinkre, akkor nagyot léptünk előre a hosszabb élet felé.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag