3 nap okostelefon nélkül

Az emberek többsége úgy gondolja, nem tölt túl sok időt a mobilja nyomkodásával. Ám ha letöltjük a telefonhasználati szokásainkat mérő alkalmazások bármelyikét, és megnézzük az eredményeket, a számok elég kijózanítóan hathatnak ránk. Ideje tehát csökkenteni az okostelefonunkkal töltött időt - ehhez igyekszünk most egy kis segítséget nyújtani.

10 tipp, hogyan lóghatnánk kevesebbet az okostelefonunkon.

Kapcsoljuk ki a hangjelzéseket és a rezgést!

Könnyebb nem törődni okostelefonunkkal, ha nem pittyeg és/vagy rezeg minden percben egy üzenet, e-mail vagy közösségi oldalról kapott értesítés miatt.

telefon, okostelefon, kütyüfüggés
Gyakran hosszú órákat töltünk el a telefonunk nyomkodásával. Fotó: 123rf

Mire jó egy befőttes gumi?

A berögzült szokásainktól azért is olyan nehéz megszabadulni, mert már gondolkodás nélkül csináljuk őket. Ilyen lehet például az is, hogy kezünkbe vesszük a telefonunkat. Ha rárakunk egy befőttes gumit - ami eltakarja a képenyő egy részét és megnehezíti a folyamatos görgetést -, az minden alkalommal segíthet mérlegelni, hogy vajon tényleg fontos haszálni a telefont, vagy csak megszokásból tesszük.

Keljünk hagyományos ébresztőórára!

Ha visszaszoktatjuk magunkat a hagyományos ébresztőóra használatára, elérhetjük, hogy ne a telefonunkkal keljünk, és ne kezdjük már az ébredés utáni első percben az e-mailjeinket és a közösségi oldalakat böngészni.

Telefonelvonó

Randiapp: órák mennek el húzogatással - részletek itt!

Drasztikus megoldásnak tűnhet, de szakértők azt javasolják, hogy három nap teljes elvonással próbáljunk kigyógyulni telefonfüggőségünkből. Ennyi idő elég lehet arra, hogy egészségesebb szokásokat, új hobbikat találjunk, amiket a három nap letelte után is szívesebben csinálunk majd telefonozás helyett.

Telefonmentes időszakok

Ha az előző megoldás túl drasztikusnak tűnik, akkor jelöljünk ki olyan időszakokat, amikor nincs telefonozás, például vacsoraidőben vagy vasárnap délutánonként.

Telefonmentes szabadidő

Hogy mit csináljunk a mobilunk nélkül? Bármit, amit régen szerettünk. Sétáljunk, kártyázzunk, olvassunk, játsszunk egy nagyot a gyerekekkel és a kutyával a kertben - ezekhez ugyanis nem kell telefon.

Lista a legkockázatosabb telefonokról Mindennapjaink szerves részét képezik az okostelefonok, ezért a nap 24 órájában testünk közvetlen közelében tartjuk őket. Mutatjuk, melyik modelleknél aggódhatunk a leginkább a sugárzás miatt.

Alakítsunk ki "mentes" zónákat!

Sokaknál az válik be, hogy a lakás néhány pontjára nem visznek telefont. Ez lehet például a fürdőszoba vagy a vécé, ahová higiéniai okokból sem túl praktikus mobilunkkal járni.

"Ne zavarjanak"

Egyes okostelefonoknál be lehet állítani bizonyos időszakokat, amikor nem vagyunk elérhetőek - ilyenkor nem zavarhatnak minket hívásokkal, és nem kapunk értesítéseket sem. Ha munkánk miatt nem is tudjuk azt megtenni, hogy nappal bekapcsoljuk ezt a funkciót, legalább a szabad- és pihenőidőkre érdemes kipróbálni.

Töröljünk bizonyos alkalmazásokat!

A legtöbb játék és app úgy van kitalálva, hogy rendszeresen újra be kelljen lépnünk. Szabaduljunk meg ezektől, mert csak rabolják az időnket!

Térjünk vissza "butatelefonra"!

Végül akár úgy is dönthetünk, hogy nem kérünk többet az okostelefonokból és visszatérünk egy hagyományos, régi típusú modellhez, amin csak telefonálni és smsezni tudunk. Drasztikus megoldás, de rengeteg időnk marad majd azokra a dolgokra, amik igazán számítanak.

Forrás: webmd.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)