A munkamánia tünetei

A "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás" már a múlté. A munkamánia komoly betegség. Az ebben szenvedők számára az öröm, a siker egyedüli forrása csak és kizárólag a munka. Az áldozat azonban a pszichikai-fizikai kimerülés pokoli kínjait éli át.

A munka, mint addiktív tevékenység

A munkamánia vagy angol neve után: munka-alkoholizmus (workaholic) komoly betegség, de korántsem új jelenség. Ferenczi Sándor, a neves magyar pszichoanalitikus már 1919-ben leírta a vasárnapi neurózist, amely fejfájással, rosszkedvvel, hányingerrel járt olyan pácienseknél, akik hétvégeken munkaelvonási tünetektől szenvedtek, s nem tudtak mit kezdeni magukkal. 1971-ben az amerikai Wayne Oates úgy vélte, hogy a munkától való függőség sokban emlékeztet azalkoholizmusproblémájára, s ezért a jelenséget "workaholism" (e.:vörkaholism) névre keresztelte.
A munkamánia olyan függőség, amelyben a munka drogként funkcionál, háttérbe szorítja az egyén magánéletét, társas kapcsolatait; az élet értelmévé, a legfontosabb tevékenységgé válik.

Következményei rendkívül súlyosak: túlzott italozás, stressz, gyomorfekély, szív- és érrendszeri megbetegedések. Az érzelmi elsivárosodás és teljes összeroppanás lehet az út végén.

Japánban a "karoshi" - ha valaki halálra dolgozza magát - évente 1000 halálesetet okoz; ami közel 5 százaléka az országban előforduló agyvérzések és szívrohamok számának, a 60 év alatti dolgozók körében. Hollandiában a "szabadidő neurózis" a lakosság 3 százalékát érinti. Ők tulajdonképpen fizikailag is betegek lesznek hétvégén és szabadság alatt, amint abbahagyják a munkát. Próbálnak ugyan pihenni, de hiába. Amerikában a munkamánia "a köztiszteletben álló függőség", ami ugyanolyan veszélyes, pusztító kór, mint az összes többi addikció.

Kifulladásig teljesít

A munkamánia tünetei

A munkamánia (workaholic) egy olyan állapotot jelöl, amikor valaki túlságosan sok időt tölt munkával (nem azonos a túlórázással), elhanyagolja a családját, a barátait, szabad idejében is szinte kizárólag a munka tölti ki az életét, és végül "rámegy" az egészsége is, megbetegszik

A munkamániában szenvedők közül legtöbben a kimerülés, az összeesés határáig "teljesítenek", s csak akkor állnak le, ha a testük már vészjelzéseket küld. Legtöbbször álmatlansággal, gyomorfájással, magas vérnyomással, fejfájással, szívritmuszavarokkal, állandósuló pánikérzéssel, depresszióval keresik fel a szakrendeléseket.

A munkamánia tünetei lehetnek szerviek és viselkedésbeliek. Az alábbi szervi tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, fáradtság, allergiák, emésztési zavar, hasfájás, mellkasi fájdalom, légszomj, tic, szédülés. A viselkedésbeli tünetek a következők lehetnek: indulatkitörések, nyugtalanság, álmatlanság, kikapcsolódási képtelenség, hiperaktivitás, türelmetlenség, feledékenység, koncentrációs nehézség, unalom, hangulatváltozás.

A munkaterhelés fokozatos növekedése a szociális kapcsolatok beszűküléséhez vezet, beleértve a közvetlen családi kapcsolatokat is. A "munkafüggő" szabadidejét sem tudja úgy eltölteni, ahogyan szeretné - nemcsak mert kevés szabadideje van, hanem mert ezt a keveset sem tudja értékesen felhasználni, végül pedig nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is teljes kimerültség lesz rajta úrrá.

Hol a határ?

A munkafüggőség azonban nem tévesztendő össze a túlmunkával. A kemény munkának köszönhetően eljutott az ember a Holdra, oltásokat fedezett fel, és építette a világot. De azoknak, akik keményen dolgoznak, van egyensúly az életükben. Ülnek az íróasztaluknál, és a síelésről ábrándoznak. A munkamániás a síelés közben is a munkán gondolkodik. Munkával való megszállottságuk mindent lefoglal, ennek következtében nem tudnak egészséges kapcsolatokat fenntartani, kikapcsolódni, vagy akár egészségük megóvása érdekében bizonyos lépéseket tenni.

Ismerni kell a munkamánia határait

Ismerni kell a munkamánia határait


Ezek az emberek nincsenek ott gyerekeik iskolai szereplésén, nem azért, mert munkában kell lenniük, hanem mert úgy érzik, ott kell lenniük. Elhanyagolják az egészségüket is, mellőzik családjukat és barátaikat. Nem vesznek ki szabadságot, hogy ne kelljen a munkából hiányozni. És, még ha el is mennek szabadságra, akkor sincsenek teljesen "jelen", mert a gondolataik a munkán járnak.

Mint egyéb függőségek esetén is, a munkamániásoknak sincs "betegségtudata", nem ismerik fel mániájuk negatív következményeit. Gyakran csak akkor jönnek rá a problémára, ha már nagy katasztrófa történt - vagy az egészségük ment rá, vagy házasságuk, kapcsolataik.

Egy löket a jóból

Ez történt Cheri-vel is, az 52 éves, Kaliforniában élő nővérrel is. Évekkel ezelőtt felismerte, hogy munkamániában szenved, és részt vett a Névtelen Munkamániások csoportfoglalkozásain, hetente egyszer.
"Nagyon sikeres voltam a munkámban, nagyon hatékonyan dolgoztam, és a munkáltatóim szerettek. De a munkán kívül igazából más nem létezett számomra. Nem is gondoltam, hogy problémám van, amíg kapcsolataim sorra kudarcba nem fulladtak. Akkor megszólalt egy csengő. Igazság szerint az is sokat segített, hogy a párom épp akkor próbált kilábalni a saját függőségéből. Kitöltöttem egy 20 kérdésből álló tesztet a munkamániások honlapján, és a 16 igen válasz meggyőzött. A párom kezdett jobban lenni, és akkor rájöttem: én is adrenalin-függő vagyok."

A munkamániásoknak valóban szükségük van egy bizonyos mennyiségű adrenalin "löketre". Éppen ezért megtalálják azt a munkát, amiben kiélhetik mániájukat. Keresik a magas stresszel járó munkákat, hogy az "adrenalin-áram" biztosítva legyen.

Maximalista családok

A szenvedélybetegségek gyökere a leggyakrabban a gyerekkorban történt eseményekben keresendő. A kutatások szerint a munkamánia gyökere is a gyermekkorban lakozik, az ekkor kialakuló alacsony önértékelés a felnőttkorban is meghatározó marad.

Sok munkamániás szülei közt találunk alkoholistákat, és rosszul működő családokat. A munkamánia az ilyen körülmények között felnövőknél egy kísérlet arra, hogy kontrollálják a kontrollálhatatlant. Azok a gyerekek, akiknek a szülei túl magasra tették a mércét, elérhetetlen célokat tűztek ki számukra, dicséretet, elismerést nem kaptak teljesítményükért, felnőttkorukban hajlamosak a munkamániára. Ezek a gyerekek abban nőnek fel, hogy semmi nem elég jó. Néhányan közülük nem veszik fel a kesztyűt, de sokan azt mondják: Megmutatom, hogy én vagyok a legjobb mindenben, és akkor majd elismernek végre a szüleim.

A munka hőse

A munkamániások nem mindig válnak munkahelyük hasznára. A munkamániás ugyanis gyakran cél nélkül dolgozik, kevésbé hatékony, és minél inkább úrrá lesz rajta a szenvedély, annál több hibát követ el. S mivel a hibáit még több munkával igyekszik helyrehozni, az ördögi körből nincs kitörés. Nem tudnak igazi csapatjátékosok lenni, nem bíznak kollégáik teljesítményében, csak a saját maguk által elvégzett munkát tartják megfelelőnek, éppen ezért képtelenek bármit is kiadni a kezükből. Egy munkamániás főnök pedig még a munkamániás beosztottnál is nagyobb csapás, hiszen nemcsak a cégét, de a munkatársai munkáját, idegeit is tönkreteheti.

Forrás:
www.webmd.com - Workaholism: The 'Respectable' Addiction
www.bekesnet.hu - Az Önkontroll Egyesület weblapja

Tisztelt Doktor Úr!

Amóta csak visszaemlékszem, komoly szorongásos problémáim vannak. A napokban keltette fel a figyelmem, hogy a nem integrált Moro reflex tünetei megtalálhatóak nálam (az allergiától, a hypoglikémiáig tengeri betegségig minden), ami a legfárasztóbb ezek közül, a folyamatos megijedés, és az, hogy a zaj elviselhetetlennek tűnik (pl. egy oviscsoport zaja, bármilyen hirtelen zaj). Elolvasva a Moro és a Strauss reflexet, elbizonytalanodtam, mert maga a reakcióm a második (nyak behuzása, pislogás, stb.). A kérdésem az lenne, hogy felnőtt korban, hogy néz ki egy nem megfelelően integrált Moró reflex, s hogy van-e különbség e között és a túlzott ijedtségi rekció (exaggerated startle reflexet fordítottam így, nem tudom helyes-e), hogyan lehet egymástól megkülönböztetni felnőtnél a Moro reflexet a Strauss reflextől? Ilyen típusú vizsgálatra nálunk nincs lehetőség, ezért kérem a segítségét, hogy tudjam merre induljak. Jó lenne már kicsit felszusszanni.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! A Moro-reflex egy olyan újszülöttkori reflex, amely 4-5 hónapos korban teljesen megszűnik. A felnőtteknél a Strauss-reflex lehetséges. Érdemes lenne ezzel a problémával inkább pszichológushoz fordulni. Üdvözl...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag