Új dohányzási tilalom lépett életbe

November elsejétől dohányzási tilalom lépett életbe az osztrák vendéglátóipari egységekben. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik majd, hogy mindenhol betartják-e a rendeletet.

November elsejétől tilos a dohányzás Ausztriában az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki vagy fogyasztanak. A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. A törvény alól csak a kerthelyiségek és hasonló jellegű szabadtéri vendéglátó egységek jelentenek kivételt. A vendéglátóhelyek szigorú ellenőrzésekre is számíthatnak, a legszigorúbb razziák Bécsben lesznek.

dohányzás, dohányzási tilalom, dohányzási szokások,
dohányzás, dohányzási tilalom, dohányzási szokások,

Néhány helyet be is zárnak

A dohányzási tilalom megszegéséért büntetést kell fizetni. Bécsben 800-tól 10 ezer, Tirolban 2 ezertől 10 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják a vendéglátó-ipari egység tulajdonosát. Akik pedig nem a megfelelő helyen gyújtanak rá, 100-tól 1000 euróig terjedő összeget kell fizetniük. Néhány szórakozóhelyet bezárnak a dohányzási tilalom miatt, az üzemeltetők ugyanis arra számítanak, hogy drasztikusan csökken majd látogatók száma.

A tilalom hatásai

Az e-cigi káros következményeiről itt olvashat!

A dohányzási tilalom várhatóan pozitív hatással lesz az osztrákok egészségére. Egyes számítások szerint egy héten belül akár 623-mal is csökkenhet a kórházi ellátásra szorulók száma. A nemzetközi tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a dohányzás betiltásával átlagosan 24 százalékkal csökken a tüdőgyulladás, és 15 százalékkal a szívinfarktus előfordulása.

Ausztriában először 1985-ben, a munkahelyek zárt helyiségeiben tiltották be a dohányzást, 2009 januárjától pedig már az iskolákban, az oktatási intézményekben, a sportlétesítményekben és az állami hivatalokban sem lehet dohányozni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: