Sejtmutációt okoz a dohányzás

A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van, amely sejtmutációt, DNS-károsodást okoz - közölte Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa.

A dohányzásról való leszokás nem várt hatásáról korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Minél több mutáció alakul ki egy sejtben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy daganatossá válik. A dohányzásról való leszokás után ezek a károsodások egész életünkben megmaradnak, ennek ellenére látható pozitív változás következik be a leszokók állapotában - ismertette a szakember. Példaként említette, hogy pár héten belül megszűnik a köhögés, mert a tüdőben megmaradt egészséges sejtpopulációk terjedni kezdenek.

köhögés, tüdő, károsodás, dohányzás, dohányzás ártalmai, leszokás
Idővel látható pozitív változás következik be a leszokók állapotában. Fotó: Getty Images

Ezért kell leszokni a dohányzásról

Mint azt korábban megírtuk, a dohányzás felborítja a sejtek alapvető működését, 10-15 évvel megrövidíti az életet, és számos egyéb káros szövődménye ismert. A leszokást követően pár évvel azonban már kisebb az infarktus és a stroke kockázata, valamint a tüdő állapota is javulásnak indul.

Már 20 perccel az utolsó szál elszívása után normalizálódik a vérnyomás és a pulzus, illetve tisztulni kezd a tüdő, 72 órával később pedig már könnyebb a légzés. Ennek oka, hogy a hörgők jobban kinyílnak, így több oxigén jut a szervezetbe. A tüdőkapacitás is növekedni kezd. Egy év után a tüdő jóval egészségesebb lesz, szebb lesz a bőr, és teljesen megszűnik a cigaretta okozta köhécselés, öt év után pedig a tüdőrák kialakulásának rizikója is a felére csökken.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)