Sejtmutációt okoz a dohányzás

A dohányfüstben hatvanféle mutagén anyag van, amely sejtmutációt, DNS-károsodást okoz - közölte Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának munkatársa.

A dohányzásról való leszokás nem várt hatásáról korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Minél több mutáció alakul ki egy sejtben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy daganatossá válik. A dohányzásról való leszokás után ezek a károsodások egész életünkben megmaradnak, ennek ellenére látható pozitív változás következik be a leszokók állapotában - ismertette a szakember. Példaként említette, hogy pár héten belül megszűnik a köhögés, mert a tüdőben megmaradt egészséges sejtpopulációk terjedni kezdenek.

köhögés, tüdő, károsodás, dohányzás, dohányzás ártalmai, leszokás
köhögés, tüdő, károsodás, dohányzás, dohányzás ártalmai, leszokás

Ezért kell leszokni a dohányzásról

Mint azt korábban megírtuk, a dohányzás felborítja a sejtek alapvető működését, 10-15 évvel megrövidíti az életet, és számos egyéb káros szövődménye ismert. A leszokást követően pár évvel azonban már kisebb az infarktus és a stroke kockázata, valamint a tüdő állapota is javulásnak indul.

Már 20 perccel az utolsó szál elszívása után normalizálódik a vérnyomás és a pulzus, illetve tisztulni kezd a tüdő, 72 órával később pedig már könnyebb a légzés. Ennek oka, hogy a hörgők jobban kinyílnak, így több oxigén jut a szervezetbe. A tüdőkapacitás is növekedni kezd. Egy év után a tüdő jóval egészségesebb lesz, szebb lesz a bőr, és teljesen megszűnik a cigaretta okozta köhécselés, öt év után pedig a tüdőrák kialakulásának rizikója is a felére csökken.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció