Rossz hatással vannak a fiatalokra a filmek italozós jelenetei

Növeli a kamaszok alkoholfogyasztási szokásait, ha sok olyan filmet látnak, amelyekben a szereplők is isznak - vélik amerikai kutatók.

Megduplázza a tizenévesek esélyét az ivásra, ha gyakran látnak olyan filmeket, melyekben a szereplők is isznak. Mivel egyre több fiatal alkoholizál mértéktelenül, szakértők szerint az amerikai filmeseknek el kellene fogadniuk, hogy korlátozzák az alkoholos termékmegjelenítéseket - csakúgy, mint a cigarettát - a filmekben is.

"Tilos a cigaretták termékmegjelenítése az amerikai filmekben, de legális és bevett szokás, hogy egy-egy bizonyos márkájú alkohol feltűnik a jelenetekben, függetlenül a film besorolásától" - érzékeltette a problémát James Sargent, a Dartmouth Egyetem Orvosi Kara Norris Cotton Rákkutató Központjának munkatársa.

A vizsgálatba 6500 tíz és tizennégy év közötti amerikai fiút vontak be, akiket az alkoholfogyasztási szokásaikról és a potenciális befolyásoló tényezőkről - mint például a filmek, reklámok, családi környezet stb. - kérdeztek.

A kétéves nyomonkövetés során azoknak a gyerekek aránya, akik alkoholt fogyasztottak, a duplájára nőtt: 11 százalékról 25 százalékra emelkedett. A válaszok összesítése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik sok alkoholos termékmegjelenítést láttak a filmekben, kétszer nagyobb, vagyis 63 százalékkal magasabb eséllyel kezdtek el inni, illetve ittak többet. A kutatók ugyan találtak kapcsolatot az alkoholos termékmegjelenítések és a fiatalkori mértéktelen ivás között, azt elismerték, hogy ok-okozati összefüggésre még nem derült fény. A tanulmány a BMJ Open februári online számában jelent meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció