Az alkohol így öregít

Az alkoholfogyasztás jelentősen felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat. A szeszes italok rendszeres fogyasztása közvetlenül hat a test különböző részeire, sőt, még a mentális egészségünkre is.

Ahogy öregszünk, egyre folyadékhiányosabbá válik a testünk, miközben szomjúságot is gyengébben, illetve ritkábban érzünk. Emiatt az idősebb emberek hajlamosabbak a kiszáradásra, és ha még alkoholt is isznak - ami dehidratáló hatású -, akkor az még több vizet von el a szervezettől. Így a bőr könnyebben kiszárad és még öregebbnek is látszik. A helyzetet súlyosbítja, hogy a korral a bőr egyre inkább el is vékonyodik - a többi között ez okozza a ráncosodást.

másnapos, alkohol, alkoholfogyasztás, alkohol káros hatásai
Az alkohol az egész testünkre hatással van. Fotó: 123rf

Az alkohol káros hatásai

Az alkohol a létfontosságú szerveinkre is hatással van, például felgyorsítja az öregedésüket. A rendszeres alkoholfogyasztók hajlamosabbak a májcirózisra, és már a mérsékelt alkoholizálás is megnövelheti a máj elzsírosodásának kockázatát, valamint károsíthatja a veséket is.

Az öregedési folyamatok része, hogy a csökken az izomszövet aránya, a zsírszöveté pedig megnő, így a szervezet lassabban bontja le az alkoholt. Ezért a kor előrehaladtával egyre kellemetlenebb és erősebb a másnaposság. Ha kíváncsi, mi befolyásolja még a másnaposságot, kattintson ide!

A "fejébe száll az ital" kifejezés sem véletlenül született. A hosszútávú alkoholfogyasztás ugyanis károsítja az agyat, és növeli a korai demencia kialakulásának esélyét. A szeszes ital továbbá az immunrendszerünkre is káros hatással van. Ez az idősebb embereknél különösen veszélyes, mivel a szervezetük védtelenebbé válik az olyan súlyos betegségekkel szemben, mint a tuberkulózis vagy a tüdőgyulladás.

Veszélyben a szív

A szívünk is sokkal hamarabb "öregszik", ha sokat iszunk. Az alkoholtól megemelkedhet a vérnyomás, és szabálytalanná válhat a szívritmus. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres alkoholfogyasztóknál korábban jelentkezhetnek és súlyosabbak lehetnek az olyan egészségügyi problémák, mint a csontritkulás, a cukorbetegség , a magas vérnyomás, a stroke, a fekélyek, a memóriaromlás, illetve bizonyos kedélybetegségek is.

Az italozás az alvási ciklust is befolyásolhatja. Ha nem alszunk eleget, akkor a szervezetünk sejtjei nehezebben és lassabban regenerálódnak, ez pedig kívül és belül is felgyorsítja az öregedési folyamatokat.

Forrás: webmd.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)