„A világnak ételre van szüksége, nem dohányra”

Világszerte több mint 124 országban termesztenek dohányt. Mindez azonban rengeteg olyan területet foglal el, ahol tápláló növényeket is lehetne termeszteni.

Ha több helyen is átállnának dohánytermesztésről élelmiszertermelésre, azzal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelentősen csökkenhetne a világ élelmiszer-ellátásának bizonytalansága és az éhezés előfordulása – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a dohányzásmentes világnap alkalmából. Mint írták, a WHO kampányának fókuszában az áll, hogy minél több dohánytermesztőt alternatív növények termesztésére való váltásra ösztönözzenek.

dohány helyett ételre van szükség

Így küzdenek itthon a dohányzók számának csökkentéséért

Magyarországon az OGYÉI is fontos szerepet vállal a dohányzás ellenes küzdelemben. Tavaly nyáron például huszonötféle Elf Bar eszközt vizsgáltak meg alaposan a laboratóriumaikban és megállapították, hogy bizonyos termékek a nikotintartalma magasabb, mint amit a csomagoláson feltüntettek, továbbá még a nikotinmentesnek nevezett készülékekben található nikotin (bár csekély mennyiségben).

Figyelem! Az Elf Bar könnyen nikotintúladagolást, de akár nikotinmérgezést is okozhat, ugyanis már a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltésű termék nikotintartalma is nagyjából 3-4 doboz hagyományos cigarettáénak felel meg.

Mintha direkt fiataloknak készítették volna

A füstszag hiánya, valamint a kellemes ízhatás a fiatalok körében a háromszorosára növeli a hajlandóságot a termék kipróbálására. Ezek a z aromaanyagokkal kombinált, nikotintartalmú készülékek egyébként – az OGYÉI álláspontja szerint – nemcsak a fiatalok nikotinfüggőségének kialakulásához és fenntartásához járulnak hozzá, hanem egyéb egészségkárosító hatásaik is lehetnek. „Ezért kiemelten fontos, hogy a szülők és a pedagógusok felismerjék a terméket, és annak kockázatairól beszélgessenek a gyermekekkel” – mutattak rá a szakértők.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra