E-cigi: veszélyes szokás terjed

Magyarországon illegálisnak számít az ízesített dohánytermékek árusítása, így az elektromos cigarettákhoz használatos, ízesített utántöltő-folyadékhoz sem lehet törvényesen hozzájutni. Vannak, akik ezt a szabályt megkerülve inkább maguknak kotyvasztanak ilyen folyadékot – csakhogy ezzel óriási veszélynek teszik ki magukat.

Az elektromos cigaretta egy nikotin bevitelére alkalmas elektronikus termék, amelyeket kizárólag 18 éven felülieknek árusíthatnak. Ennek ellenére a fiatalabbak körében is egyre elterjedtebb a használata. A tinédzserek körében jellemzően az teszi népszerűvé az eszközt, hogy nincs árulkodó cigiszaga, valamint ízesített utántöltőfolyadékai könnyen beszerezhetőek az internetről – egyébként illegálisan.

Vannak azonban olyanok is, akik – a szabályozást megkerülve – inkább házilag keverik ki az utántöltésre szolgáló folyadékot, mások pedig házilag „turbózzák fel” az eszközt. Ez viszont rendkívül kockázatos lehethívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

e-cigi, dohányzás
Ha e-cigi-barkácsolásról van szó, veszélyesek a kreatív ötletek. Fotó: Getty Images

A házilag kikevert folyadék veszélyei

Az otthon kotyvasztás eredményeképpen ellenőrizetlen minőségű vegyi anyagok kerülhetnek a folyadékba, amelyet aztán az e-cigarettát használók elszívnak. Különösen kockázatos továbbá, hogy így a nikotint is túl nagy mennyiségben adagolhatják a folyadékhoz, ennek pedig beláthatatlan és visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

„Sok esetben nemcsak nikotin kerül a folyadékba, hanem olyan tiltott anyag is, mint a tetrahidrokannabinol, azaz a THC. Az Egyesült Államokban például az e-cigaretta használók 18 százaléka gőzölt már kannabiszt” – írta az OGYÉI.

Mi van az e-cigi gőzében?
A hagyományos dohánytermékekben is megtalálható, függőséget okozó anyag, a nikotint az elektromos cigaretták utántöltéséhez használatos folyadékok is tartalmazzák – gyakran még azok is, amelyek csomagolása egyébként 0 százalékos nikotintartalmat ígér. Az eszközben keletkező gőzt belélegezve számos rákkeltő vegyi anyag és apró részecske is bejut a tüdőbe, a folyadékok pedig gyakran nehézfémeket – például nikkelt, ónt vagy ólmot – is tartalmaznak, amelyek szintén károsítják az egészséget.

Az otthon barkácsolt e-cigi is kockázatos

Mivel egyes internetes oldalakról az e-cigaretták alkatrészeit is be lehet szerezni, egyre többen vállalkoznak arra is, hogy saját maguknak szerelik össze, illetve testre szabják, átalakítják az eszközt. Akkumulátorral működő elektronikus termék lévén azonban az e-cigi tűz- és robbanásveszélyes, az otthoni barkácsolás tehát igen kockázatos.

További veszélyt jelent az is, ha valaki nagyobb teljesítményű akkumulátort szerel az eszközbe. Így ugyanis az utántöltőfolyadék jó eséllyel túlhevül, amely növeli toxikus kibocsátás mértékét. A házilag összeszerelt eszközöknél egészségügyi problémát okozhatnak a nem megfelelő minőségű alkatrészek is, azokból ugyanis nehézfémek oldódhatnak ki a használat során.

Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani az Elf Barról, amely főként a tinédzserek körében örvend nagy népszerűségnek. Mutatjuk, mi ez, hogyan hat a szervezetre, és miért jobb, ha távol tartjuk magunktól.

Hosszú távú hatásairól még nem sokat tudunk

Az OGYÉI egy másik összefoglalójában arra is kitért, hogy az e-cigaretta még mindig egy viszonylag új terméknek számít, így még nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen hosszú távú egészségügyi hatásai lehetnek. Ami viszont biztosan kijelenthető, az az, hogy a dohánytermékekkel bevihető nikotin erősen addiktív, a fejlődő magzatok számára mérgező, valamint negatívan befolyásolhatja serdülők és a fiatal felnőttek agyfejlődését. Ezenkívül több olyan eset is ismert már, amikor felnőttek vagy gyermekek súlyos mérgezés szenvedtek el az e-cigi tartályában lévő folyadékot lenyelése, felszívása, illetve a bőrükhöz vagy szemükhöz érintése következében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten még többfelé lehet erősen felhős az ég, ott elvétve kisebb eső, zápor is előfordul. A szél északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. Késő este 13 és 19 fok valószínű. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra