Hírlevelek
Regisztráció

Már az ősember is szívott

A barlangrajzok árulkodnak

2013.07.23.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Medipress

Az ősemberek hallucinogén növényeket használtak a rituáléikhoz, amelyek fogyasztása után kavargó mintákat "láttak". A jellegzetes motívumokat világszerte barlangrajzok őrizték meg az utókornak.

Az ősember barlangrajzai, melyekről azt hittük, hogy az akkori környezetet ábrázolják, valójában kábítószeres hallucinációkat mutatnak - állítják japán kutatók, miután hasonlóságokat fedeztek fel az évezredes alkotások és a tudatmódosító szert használó mai emberek munkái között.

A Tom Froese, Alexander Woodward és Takashi Ikegami alkotta szakértői trió azt is állítja, hogy az ősemberek tudatosan keresték a megfelelő növényeket, hogy más színben lássák a világot. Az Adaptive Behavior című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberi agy kémiai reakciók miatt hajlamos bizonyos minták látására módosult tudatállapotban.

A 40 ezer éves múltra visszatekintő barlangrajzok mindenhol ugyanolyan motívumokat mutatnak, helyre és környezetre való tekintet nélkül. "A bizonyos geometriai mintázatok előfordulásának gyakorisága a szimbolikus anyagi kultúrában fajunk megjelenésétől kezdve mostanáig hasonló jellemzőket mutat, amit a biológiailag meghatározott hallucinációs tapasztalat magyarázhat meg" - állítják a kutatók. A munkálatok során Froese és kollégái korábbi értekezések eredményeit elemezték újra, melyek különböző kultúrák őslakosainak droghasználatát térképezték föl. Kiderült, hogy a jellegzetes alakzatok úgynevezett "neurális minták", amelyek az emberi agy szerkezetére hasonlítanak, és Turing-instabilitás néven is ismertek.A kutatók úgy vélik, hogy az ősemberek szándékosan kerestek olyan növényeket, amelyek "spirituális helyre" kalauzolták őket. Az ekkor készült rajzok magasabb szintű lényeggel és jelentéssel lehettek felruházva, mint a többi - éppen ezért ideális eszköznek bizonyultak a rituálékhoz. "Feltételezésünk szerint az önfenntartó dinamika adhat magyarázatot arra, hogy a geometrikus hallucinációkat a többi jelenségnél lényegesebbnek érzékelték, miközben a háttérben meghúzódó idegrendszeri működés a képzeletbeli jelentéstársítás segítését szolgálta, tekintet nélkül a közvetlen környezetre" - állítják a tudósok. "A neurofenomenológia jelenleg nem elég fejlett ahhoz, hogy megállapítsa ezen tapasztalatok pontos tartalmát" - tették hozzá.
Betegséglexikon mobil alkalmazás