A drogfüggő apa megóvja a fiúkat?

Bár a kokainhasználat senkit nem tesz jobb szülővé, a legújabb, patkányokon végzett kísérletek szerint az apák kokainfüggősége ellenállóvá teheti a fiúkat a függőséggel szemben.

A kísérletek során ugyanis a drog hatása alatt a tiszta patkányapák kölykeihez képest teljesen másként viselkedtek azok a kis patkányok, akiknek az apja két hónapon keresztül magának adagolhatta a kábítószert. Amikor a kutatók többször egymás után kokaint adtak be a tiszta apák patkánykölykeinek, a kis patkányok minden esetben a kezdeti függőséget jelző körkörös gyors mozdulatokkal reagáltak.
A két hónapos kokainkúrán lévő apák fiú utódai azonban nem mutattak hasonló fokozott motoros aktivitást - vagyis ők sokkal ellenállóbbak voltak a kábítószer jutalomközpontra gyakorolt hatásaival szemben. A patkánykölykök agya szintén ugyanerről árulkodott. A kokainszűz apák utódainak nucleus accumbense - a jutalomkereső magatartásban és a függőség kialakulásában szerepet játszó agyi terület - például teljesen másként reagált, mint a kokainfüggő apáktól született utódoké. Az apák kábítószeres múltjától függött ugyanis, hogy a nucleus accumbensben található speciális idegi receptorok továbbították-e az ingerületeket, és ezáltal valószínűbbé tették-e a függőség kialakulását, vagy sem.

Bár a Society for Neuroscience nevű tudományos társaság éves találkozóján ismertetett kutatási eredmények akár felhívásnak is tekinthetők a kábítószer-használatra, a tudósok mégsem ajánlják a jövendőbeli apáknak, hogy fiaik függőségének megelőzésére kábítószerezni kezdjenek. "Az önpusztító magatartásformák ugyanis, ha nem is módosítják a genetikai állományt, annyi biztos, hogy jelentősen és teljesen kiszámíthatatlan módon hatnak a következő generációk agyi funkcióira" - írják a kutatók.

Ha az apa drogfüggő, talán a fia már nem lesz az

Ha az apa drogfüggő, talán a fia már nem lesz az


Mindez pedig nem genetikai szinten megy végbe, hanem a kémiai jelzések szintjén, amik aztán képesek ki-bekapcsolni a géneket. És mivel a különböző gének számtalan módon képesek befolyásolni a fehérjék termelődését, és teljesen eltérően viselkedhetnek az elhelyezkedésüktől függően, így ez a ki- és bekapcsolás komoly és súlyos következményekkel is járhat.

Bár ebben az esetben a kokainfüggő apák gyermekei ellenállóbbá váltak a kokainfüggőséggel szemben, a depresszióra való hajlamuk is növekedett. És mivel a patkányoknál a kábítószerre adott válaszreakción remekül le lehet mérni az agy plaszticitását, valamint a tanulási és alkalmazkodási képességeket, így valószínű, hogy a függőség szempontjából nem veszélyeztetett patkányok esetében a kognitív problémák kialakulási esélye is nőtt.

"Bár a DNS-ünk nagymértékben meghatározza, hogy kik vagyunk, mi magunk is képesek lehetünk befolyásolni a DNS-ünket - nyilatkozta Schahram Akbarian, a Mount Sinai Egyetem Orvosi Tanszékének munkatársa - Ezek a mostani kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a kábítószer-függőség milyen nagymértékben megváltoztathatja a génállományt. Erre a jövőben a függőség elleni programok összeállításakor mindenképp oda kell majd figyelnünk."   
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait