Mutatjuk, mi segíthet a fiatal férfiak depresszióján

Néhány étkezési szabály rendszeres betartásával jelentősen enyhíthetők a depressziós tünetek.

A gyümölcsökben, zöldségekben és hüvelyesekben gazdag, feldolgozott élelmiszerekben, vörös húsokban és cukorban szegény mediterrán étrend jelentősen csökkenti a depresszió tüneteit fiatal férfiaknál – derült ki egy új kutatásból.

A depresszió súlyos és gyakori mentális zavar, amely világszerte 350 millió embert érint. Ausztráliában, ahol a kutatást végezték, évente körülbelül egymillió felnőtt szenved depressziótól. A betegség egyénenként eltérő módon jelentkezhet, és számos különböző tünetet válthat ki. Általánosságban a boldogtalanság és magányosság érzése, a reménytelenség és az alacsony önbecsülés tartozik hozzá. A depressziónak testi tünetei is lehetnek, és megváltoztathatja a kognitív funkciókat.

A depresszió 350 millió embert érint világszerte. Fotó: Getty IMages
A depresszió 350 millió embert érint világszerte. Fotó: Getty IMages

A major depresszió hagyományos kezelése magában foglalja a pszichoterápiákat, például a kognitív-viselkedésterápiát és az antidepresszáns gyógyszereket. A betegek körülbelül 30 százaléka azonban nem reagál megfelelően az ilyen gyógyszerekre, és az antidepresszánsok hatékonyságát általában véve is heves viták övezik. A kutatók az utóbbi években elkezdték vizsgálni az életmódbeli változtatások (különösen a táplálkozási szokások) hatását, hogy kiderítsék, milyen hatással lehetnek a betegek mentális egészségére. A kutatók azt találták, hogy a legmeggyőzőbb bizonyítékkal a mediterrán étrend rendelkezik.

A kísérletben másfél évig vizsgálták a kontrollcsoportos kutatásban résztvevő fiatal férfiakat. A kutatás végén az étrendet váltó depressziósok 36 százaléka alacsony vagy minimális depressziós tünetekről számolt be. Ugyanebben a csoportban a fizikai életminőség javulásáról is beszámoltak.

A kutatók szerint, a mediterrán étrend azért lehet hatásos a depresszió kezelésében, mert elősegíti a jó baktériumok termelését a gyomorban. Illetve ezek a baktériumok a bél-agy tengelyen keresztül hatást gyakorolnak az érzelemközpontra, az általános mentális hangulatra.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: