+10° - +26°
Nincs front

Válás után így segíthetünk a gyereken

HáziPatika

A szülők szétköltözése esetén a gyerekek további élete az állandó ide-oda utazásról szólhat. Ezt váltja ki a Fészek-modell, de mégsem mindig ajánlott.

A válás mindig nehéz, különösen, ha gyerek is van a képben. Egyes szülők azzal kísérleteznek, hogy miként lehet csökkenteni a válás miatti stresszt a gyerek számára: például, ha marad a hajdani otthonban, és mellette hetente-kéthetente váltják egymást az elvált szülők - írja a BBC. A Fészek-modell a madarak után kapta a nevét, hiszen azok is úgy nevelik fiókáikat, hogy egyszerre csak az egyik szülőmadár van a fészekben, a másik pedig valahol odakint táplálékot gyűjt. Amikor pedig visszatér a "dolgozó" madár megetetni a fiókákat, a másik indul útnak.

Kevésbé stresszes a gyereknek

Innen tudhatjuk, hogy közel a válás.

"Stabilitást akartunk nyújtani a gyerekeknek. Így maradhattak a régi otthonukban, az eddigi iskolájukban, a megszokott barátaikkal. Továbbá nincsenek kitéve annak a stressznek, hogy rendszeres időszakonként hurcolkodniuk kell egyik szülő lakásából a másikéba" - mondta a lap által megszólaltatott svéd apuka. A Fészek-modell világviszonylatban még mindig kevésbé számít ismertnek, de Európában már több országban - így Magyarországon is - találkozhatunk ilyen rendszerben élő családokkal. Zömmel a középosztálybeliek választják ezt a lakhatási formát. Az elvált angol szülők 11 százaléka próbálta már ki a módszert, míg Svédországban évtizedek óta ismert. Igaz, ott szintén az 1970-es évek óta dívik, hogy válás után a szülők 50-50 százalékban osztoznak a gyereknevelési feladatokon.

Jóllehet a Fészek-modell általában csak néhány hónapra vagy évre szól, amíg a gyerekek megbirkóznak a válás jelentette krízishelyzettel, a szakértők megosztottak abban a tekintetben, hogy vajon jót tesz-e a gyereknek és a szülőknek. Mivel viszonylag új trendről van szó, még nem állnak rendelkezésre széles körű felmérések, de a BBC cikkében nyilatkozó pszichiáter szerint nagy könnyebbség lehet a gyerek számára a korábbi rutin fenntartása. Válása után a szakember maga is ilyen rendszerben élt 15 hónapig, és a gyerekeit megnyugtatta, hogy lehetőségük volt a saját tempójukban alkalmazkodni a családban bekövetkezett változásokhoz. Ez afféle biztonsági buborékot jelenthet a gyereknek a kaotikussá vált külvilággal szemben.

A válás mindig nehéz, különösen, ha gyerek is van a képben.
A válás mindig nehéz, különösen, ha gyerek is van a képben. Fotó: Getty Images

Akadályozhatja a szabadulást

Mások viszont azzal érvelnek, a Fészek-modell csak elodázza azt a szükséges lelki folyamatot, amely ahhoz kell, hogy a gyerek feldolgozza szülei szétválását. "Sohasem tudtam, hogy akkor ez most anyu vagy apu lakása, és a Fészek-modellel esetleg azon fáradoznak, hogy egyszer majd újra összejöjjenek" - vallott a BBC-nek egy nő, aki tizenévesként élt ebben az élethelyzetben. A modell akár káros is lehet a gyerek mentális egészségére ilyen esetben - tette hozzá egy gyerekpszichológus. "A válás utáni szétköltözés valóban komoly próbatétel a gyereknek, de ha ezzel a szüleivel együtt nézhet szembe, akkor az hozzájárul ahhoz, hogy felnőttként könnyebben megbirkózzon a hasonló problémákkal" - magyarázta a szakértő.


Az is kérdéses, hogy a Fészek-modell hogyan hat a szülőkre. Egyrészről valóban némi haladékhoz jutnak, hogy a szétköltözés jelentette rendkívüli anyagi terheket több hónapra eloszthassák. Másrészt "beragadhatnak" egy stresszes helyzetbe, ami akadályozza a veszteség feldolgozását, az elfogadást és a továbblépést - mérlegelt a szakértő.

Összességében azoknál működhet a Fészek-modell, akik a körülményekhez képest jó viszonyban váltak el egymástól, és meg tudnak állapodni az átmeneti élet minden feltételéről. A megosztott otthon és a gyereknevelés fenntartása ugyanis nemcsak logisztikailag és lelkileg, hanem anyagilag is megterhelő, hiszen a gyerek költségei mellett gondoskodni kell a takarításról, bérleti díjról, bevásárlásról itt is, és az adott szülő új lakóhelyén is. Arról nem beszélve, hogy tisztázni kell, a megosztott ágyban ki alhat: azon a héten, amikor apa jön vigyázni a gyerekre, vajon hozhatja-e az új barátnőjét.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag