Ültessük a nagyit a gép elé!

Az idősebb videojátékosok mentálisan tovább épek maradhatnak, mint például a keresztrejtvényfejtők, derült ki egy új tanulmány eredményeiből. A kutatók megállapították, hogy a mentális sebességet és agilitást igénylő játékok különösen hatékonyak lehetnek.

A kutatás keretében összesen 681 egészséges, 50 év feletti felnőttet vizsgáltak meg, és a tudósok megfigyelték, hogy azok a résztvevők, akik a Road Tour című számítógépes játékkal legalább tíz órát játszottak azok körében közel háromévnyi kognitív fejlődést tapasztaltak egy év leforgása alatt. Annak a csoportnak viszont, melynek tagjai négy további órát játszottak a játékkal, gondolkodási képességei összesen négyévnyit fejlődtek. A Road Tour című játékban a játékosoknak különféle járműveket kellett felismerniük egy egyre gyorsuló pályán.
"Az agy plaszticitásával az a helyzet, hogy harmincas évei elejétől kezdve az emberek kognitív képességei fokozatosan lelassulnak, és ez a folyamat tovább folytatódik, azonban jó hír, hogy a megfelelő agyi képességeket fejlesztő tréningprogramokkal ez a folyamat visszafordítható" - nyilatkozta Fredric Wolinsky, az Iowai Egyetem közegészségügyi professzora. "Látszólag az agy egyfajta újramodellezéséről van szó, de egyelőre még nem tudtuk megállapítani, hogy az agynak pontosan melyik részében megy végbe a fejlődés."

Az iowai kutatók négy csoportba osztották a kísérlet résztvevőit, majd további kisebb csoportokba sorolták őket koruk alapján. Az egyik csoport tagjai egy számítógépes keresztrejtvény programot használtak, miközben a három másik csoport a Road Tour játékkal játszott.A videojátékot használó csoportok tagjai sokkal jobban teljesítettek a későbbi teszteken, mint a keresztrejtvényt fejtő csoport tagjai. A tesztek során a kutatók a résztvevők koncentrációját, agilitását és a feladatok közötti gyors váltási képességeket vizsgálták. Az elemzések alapján kiderült, hogy a Road Tour játékosainál 1,5 - 7 évvel több mentális fejlődés volt megfigyelhető a keresztrejtvényfejtőkhöz viszonyítva.

A kutatás részletei a PLoS ONE című folyóirat legfrissebb számában jelentek meg.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag