Nem véd meg a betegségektől a házasság

Az Ohio Állami Egyetem szakemberei kimutatták, hogy a házassággal járó egészségügyi előnyök igazából csak azokat érintik, akik már eleve jó egészségnek örvendenek, a halál és az időskori hanyatlás ellen azonban nem nyújtanak védelmet.

Amint azt a kutatást vezető Hui Zheng, az Egyetem szociológus munkatársa kifejtette, egyesek egészségére jótékonyan hat a házasság, ám nem nyújt ugyanolyan védelmet mindenki számára. Aki például már eleve rossz egészségi állapotban köt házasságot, az nem fogja tapasztalni annak kedvező hatását.
A Journal of Health and Social Behavior című lap márciusi számában közzétett tanulmány során a kutatók közel 800 ezer alany adatait követték nyomon, akik 1986 és 2004 között vettek részt az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Felmérésén és saját egészségi állapotukat kellett osztályozniuk. A szakemberek megállapították, hogy azok a személyek, akik sosem voltak házasok és saját egészségüket kiválónak ítélték, kétszer nagyobb valószínűséggel haltak meg három éven belül, mint a szintén kitűnő egészségnek örvendő házasok.Ugyanakkor minél inkább romlott a házasságban élők egészsége, annál inkább csökkent a halál kockázatának esélyében kimutatható különbség házasok és nem házasok között. Az is megfigyelhető volt, hogy azoknál a személyeknél, akik eleve rossznak határozták meg saját egészségi állapotukat, nem volt kimutatható különbség a halál kockázatában annak fényében, hogy az illető házas volt vagy sem.

Zheng elmondta, hogy a fenti eredmények alapján kimondható, hogy a házasságnak fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, ám ez a szerep elhalványul, ha valaki igazán súlyos beteg lesz.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek