Miért van annyi válás karácsony után?

A válásokkal foglalkozó szakemberek beszámolói szerint a válóperek jelentős hányadát közvetlenül a karácsonyi ünnepek után kezdeményezik - avat be a statisztikába Bene Zsuzsa pszichológus, akitől az okokat is megtudhatjuk.

Az angolszász országokban már nevén is nevezik a jelenséget, január első munkanapját "Divorce day"-nek, azaz a válások napjának hívják. Felmerül a kérdés, hogy mivel magyarázható mindez? Hogyan kapcsolódhat az év legfontosabb ünnepe a párkapcsolat felbomlásához vagy megtartásához?

Ünnep kérdőjelekkel

A karácsonyi időszak a valóságban ritkán hasonlít a médiában sugallt idealizált képhez. A reklámokban és a filmekben a karácsony - és már az azt megelőző készülődés is - boldog, emelkedett, csillogó és mindenekelőtt társas esemény, ám a valóság gyakran eltér a képzelt világtól.

Még mindig nincs eléggé a köztudatban, de az ünnepek időszaka nemcsak a megnyugvást, kikapcsolódást jelentheti, hanem krízist is hozhat, kiváltképp, ha a pár egyik, esetleg mindkét tagját stressz, csalódás vagy veszteség érte az előzőekben. A hétköznapok strukturáltságából kiszakadva még erőteljesebb lehet a szembesülés a nehézségekkel, és ez természetesen kihívások elé állítja a párkapcsolatot is. Ha a felek közti légkör eleve feszült, vagy kevésbé jellemzi az intimitás, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a kapcsolat nem tud eléggé megtartó, támogató lenni az ezekkel való megküzdésben.     

Maga a helyzet sem mondható mindennapinak: a szervezés, az ünnepi készülődés is könnyen stresszforrássá válhat. Ennek különböző okai lehetnek, a kiadásoktól kezdve a rég nem látott családtagokon át, egészen a túlhajszoltságig, és mindezek áthidalásához szükség lenne arra, hogy a felek között megfelelő legyen az együttműködés.

A szervezés, az ünnepi készülődés könnyen stresszforrássá válhat
A szervezés, az ünnepi készülődés könnyen stresszforrássá válhat

Gyermekek leszünk újra

Ehhez kapcsolódik egy másik lehetséges problémaforrás, ami a karácsonyi sztereotípiák, elvárások és a valóság összeegyeztetéséről szól. Ebben a rövid időszakban természetes a gyermeki léthez való visszatérés, és az ünnepi varázs megélésének vágya, és ennek biztosítását a párok sokszor egymástól várják, nagy elvárásokat támasztva egymás felé. Elkeserítő ilyenkor azzal szembesülniük, hogy párjuk nem tudja ezt a támogatást, "csodát" biztosítani, így érzékletesebb is lehet a kontraszt vágyak és a realitás között. Ennek eredményeként más színben tűnik fel a kapcsolat is, a helyzet a ténylegesnél is reménytelenebbnek mutathatja magát.   

Itt a vége? 

Mindez ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szakítás, válás az egyetlen járható út. Sok esetben igenis van megoldás, még akkor is, ha azt élik meg a felek, hogy nem kapják meg a kapcsolattól azt a gondoskodást, stabilitást, amire szükségük lenne.

Ilyenkor fontos a nyitottság a problémák feltárására, hiszen a karácsonyi szakításokat kiváltó konfliktusok inkább amolyan "utolsó csepp a pohárban" jellegű helyzetek, nem előzmény nélküliek, valószínűleg lett volna mit helyrehozni már az ünnepek előtt is.


Reális célok 

A saját igények megismerése, elfogadása legalább ennyire fontos, hiszen az alapját jelenti a másikkal való párbeszédnek. 

Ahhoz, hogy a karácsony a megnyugvást, befelé figyelést hozza el, és a lelki feltöltődés szolgálatában álljon, fontos az is, hogy a pár által kitűzött célok összeegyeztethetőek legyenek a lehetőségeikkel, és hogy tudjanak örülni a közösen megtett kis lépéseknek is. Személyessé téve ezt az időszakot és maguk és a külvilág elvárásait felülvizsgálva lehetséges, hogy az ünnep kiemeljen a szürke hétköznapokból, és az új év a kapcsolat megújulását, ne törvényszerűen az új kapcsolat keresését hozza el.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +9 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag