+10° - +24°
Nincs front

Rossz szokásaink: így tesszük tönkre a kapcsolatunkat

Egy harmonikus párkapcsolat a másik elfogadásáról szól. Azonban vannak olyan tetteink, melyek hosszú távon akár teljesen tönkre is tehetik a kapcsolatot.

Mindenáron meg akarjuk változtatni a másikat

Lehet, hogy a párunk olyannyira közel áll a számunkra tökéletes partnerhez, hogy csak egy-két dolgon kellene változtatnia ahhoz, hogy pont olyan legyen, mint amilyenről mindig is álmodoztunk. A közhelyes, de igaz állítás szerint azonban tökéletesség nem létezik, így azt sem lehet elvárni a másiktól, hogy erőn felül teljesítsen és próbáljon megfelelni az általunk támasztott elvárásoknak. Változtatás és változtatás között is van azonban különbség: más ha azt kérjük tőle, változtasson egy rossz szokásán és tegye a szennyesbe a piszkos ruhát. És az is más, ha arra próbáljuk kényszeríteni, hogy szabaduljon meg egy számunkra kevésbé elfogadható személyiségjegyétől.

Gondok a családdal

Megjósolható a vége

A katasztrófaelméleteknél használt matematikai modellek képesek előrejelezni egy házasság tartósságát. A kutatók négy elemet diagnosztizáltak, amely a kapcsolat felbomlását jelzi előre, sőt még - a minden kapcsolatban természetesen előforduló - viták esetében is megkülönböztettek egy kritikus szempontot. Tudjon meg többet, kattintson!

Ha a párunk bogarait még el is tudjuk viselni, és egy alapos veszekedés során meg is szabadulhatunk a felgyülemlett feszültségtől, a rokonok és családtagok igen komoly konfliktusforrást jelenthetnek. Akármennyire is úgy érezzük, nem bírjuk elviselni az anyósunkat még azon az évi egy-két ünnepi vacsorán sem, lehetőleg ne tegyük ezt szóvá.

Egy kutatás során ugyanis bizonyították, hogy a családtagoktól érkező kritikus megjegyzések rosszat tesznek az egészségünknek, fokozzák a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, és növelik a depresszió, a szorongás és egyéb pszichiátriai betegségek rizikóját is.

Nyilvánosan magánéletet élni

Sem az nem tesz jót egy kapcsolatnak, ha állandóan a nagyközönség előtt esünk egymásnak, sem pedig az, ha mások előtt vitatkozunk. Az előbbivel gyakran a nem megfelelő kommunikációt kompenzáljuk, míg az utóbbival mindenkit kínos helyzetbe hozhatunk. Mindkét esetre igaz, hogy a látványos jelenetekkel elnyomjuk, elfedjük a valódi problémákat. Akár jó, akár rossz dologról van szó, a magánéletünket tartsuk zárt ajtók mögött.
Jó, ha kiveszekedjük magunkat, csak ne a nyilvánosság előtt

Jó, ha kiveszekedjük magunkat, csak ne a nyilvánosság előtt

Nem kommunikálunk

A párkapcsolati szakértők legfontosabb tanácsa az szokott lenni, hogy tanuljunk meg egymással kommunikálni, beszélgetni, vitatkozni. Egyrészt, a viták elkerülhetetlenek, hiszen két külön individuum alkot egy párt, és egyszerűen lehetetlen, hogy mindenben mindig egyetértsünk. Másrészt senki nem gondolatolvasó, nem tudjuk kitalálni, hogy mit szeretne a másik vagy éppen mivel van gondja. Egy kutatás szerint az érzelmek elfojtása és a problémák szőnyeg alá söprése bizonyítottan növeli az egyén stressz-szintjét és hosszú távon károsítja az egészségünket is.

Kicsinyesek vagyunk

Teljesen felesleges a másik minden apró cselekedetét megjegyezni magunkban és "igény szerint" előkapni őket a kalapból, amikor éppen meg akarjuk bántani a másikat. Annak sincs túl sok értelme, hogy drámai jeleneteket rendezzünk, amikor a másik éppen úgy viselkedik, ahogy nekünk nem tetszik. Bármennyire is idegesek vagyunk, próbáljunk meg higgadtak maradni, a vitáknál pedig maradjunk az eredeti témánál és régi sérelmeket ne hozzunk fel újra és újra.

Hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a féltékenység

Némi egészséges féltékenység nem árt egy kapcsolatban, sőt jót is tehet, ha éreztetjük a másikkal, hogy mennyire fontos nekünk, azonban a mindent megmérgező féltékenység a bizonytalanság egyik jele. Kutatások szerint a párkapcsolati bizonytalanság hosszú távon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, többek között azért, mert gyengíti azimmunrendszerműködését is. Ne kémkedjünk a másik után, és ne hazudozunk neki, ezek a tettek ugyanis teljesen tönkreteszik a bizalmat, pedig a felmérések szerint a bizalom és az őszinteség a legfontosabbnak tartott tulajdonságok egy kapcsolatban.

Értékelje a cikket!

Tiszteltet Szakértő! 1,5 éve van egy új párkapcsolatom. De a múlt mindig visszaköszön: az előző párommal nagyon csúnyán ért véget a kapcsolatunk. Gyermek abból a kapcsolatból nem lett, mert nagyon fiatal időben természetes úton elment. A mostani párom szeretne összeköltözni és gyereket, de tartok attól, hogy megint megbántanak, kihasználnak.

Üdvözlöm! Nem írta, hogy másfél év alatt észlelt-e olyan jeleket, kapcsolati zavart, amelyek hasonlóak, mint előző párkapcsolatában. Valamilyen módon bántalmazó-e a párja, vagy korábbi sérelmei, félelmei, rögzült sémái miatt bizalmatl...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag