Mi a féltékenység oka, és hogyan lehet leküzdeni?

Teljesen normális, ha időnként féltékenységet érzünk, ám ha nem kezeljük megfelelően ezt az érzést, a későbbiekben komoly problémákat is okozhat.

Az irigység és a féltékenység egyaránt negatív érzelmek, és bár gyakran egymás szinonimájaként használják a két kifejezést, valójában teljesen mást jelentenek. Az irigység egy másik személy eredményei, tulajdonai vagy tulajdonságai által kiváltott haragot vagy elégedetlenséget jelent, míg a féltékenység akkor ébred fel bennünk, ha azt érezzük, hogy egy általunk szeretett személy helyettünk inkább egy harmadik személyt tüntet ki szeretetével és figyelmével – olvasható a Health cikkében.

A leggyakrabban párkapcsolatokban üti fel a fejét a „zöld szemű szörny”, de barátságokban, munkakapcsolatokban, és szülő-gyerek kapcsolatokban is megjelenhet a féltékenység. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat, a legjellemzőbb jeleit, és a helyes kezelésének módját.

féltékeny nő áll telefonozó párja háta mögött
Normális, ha időnként féltékenységet érzünk, de ha nem jól kezeljük, elfajulhat. Fotó: Getty Images

Okok, jelek, következmények

A féltékenységet többféle dolog is kiválthatja, viszont a legtöbbször azokban ébred fel az érzés, akik alacsony önbecsüléssel rendelkeznek, bizonytalanok a kapcsolatuk stabilitását illetően, vagy félnek attól, hogy a párjuk elhagyja őket. Hajlamosabb a féltékenységre az is, aki folyamatosan másokhoz hasonlítgatja magát, illetve akinek már volt hűtlen a párja. A bántalmazó kapcsolatokban pedig leginkább a birtoklási és kontrollálási vágy táplálja a féltékenységet. A féltékenységet jelezheti a túlzott ragaszkodás, az alvászavar, az elszigetelődés, a másik kisajátítása, az egyedülléttől való félelem, valamint a szorongásos-depressziós tünetek megjelenése is.

Időnként teljesen normális, hogy féltékenységet érzünk, ám ha hagyjuk, hogy ez az érzés elfajuljon, akkor rögeszmévé vagy téveszmévé is válhat. Ha a féltékenység megnyilvánulása meghaladja a társadalom által elfogadhatónak ítélt mértéket, akkor már kórosnak tekinthető. Ide sorolható például a partner bizonyíték nélküli gyanúsítgatása, kényszeres ellenőrzése, követése, valamint a másoktól való eltiltása is. Szélsőséges esetekben akár önkárosításhoz vagy párkapcsolaton belüli erőszakhoz is vezethet.

Miért fontos a bizalom, és hogyan építsük ki?
Egy igazán jó párkapcsolat egyik legfontosabb összetevője a kölcsönös bizalom. Azonban amilyen nehéz elnyerni valaki bizalmát, legalább olyan könnyű eljátszani azt.

Hasznos tippek a féltékenység kezeléséhez

Ha egy kapcsolatban felbukkan a féltékenység, akkor az a leglényegesebb, hogy az érintett felek mielőbb beszéljenek a kialakult helyzetről. Fontos az őszinteség, érdemes azonban kerülni a vádaskodást és a másik hibáztatását. A szakemberek szerint a féltékenység leküzdésének legjobb módja, ha elismerjük érzéseinket, és lépéseket teszünk azok helyes kezeléséért.

Ahogy a legtöbb érzelem, úgy a féltékenység kontrollálásában is nagyon sokat segíthet a kognitív viselkedésterápia (CBT) és a mindfulness (más néven tudatos jelenlét). Ám ha komoly nehézséget jelent a féltékenység kezelése, illetve már kialakult rögeszméről van szó, akkor akár gyógyszeres terápia is indokolt lehet. Ne szégyelljük pszichiáter segítségét kérni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra