Gazdasági válság = válság a családban

Kiss Verus

Hitelválság, munkanélküliség, elszegényedés - egy gazdasági szakember ezekkel a kulcsszavakkal írná le tömören az évek óta elhúzódó pénzügyi krízist. Ha azonban a pszichiátert kérdezzük, ő inkább a depressziót, az öngyilkosságot és a függőségeket említi.

"Nem vagyok ura az életemnek!" Ugye ön is sokszor hallotta ezt a mondatot szomszédaitól, rokonaitól és munkatársaitól az elmúlt két-három évben? Tudjuk és a saját bőrünkön is érezzük, hogy a panaszkodás és elkeseredéstényleg nem ok nélküli: hazánkban a munkanélküliség jelenleg 11% körüli, közel egymillióan nem tudják törleszteni hitelüket, illetve kénytelenek áron alul megszabadulni ingatlanuktól, és továbbra is százezrek szorongnak, mert nem kizárt, hogy az ingatag gazdaságnak köszönhetően máról holnapra állástalanná válnak.

A WHO figyelmeztet

Tavaly októberben a Lelki Egészség Világnapján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelemfelhívó dokumentumot adott ki "A gazdasági válság hatása a mentális egészségre" címmel, melyben az Unió országain kívül a szovjet utódállamok lakosságának lelki egészségét is megvizsgálták. A mindössze 34 oldalas olvasmány kijózanító lehet a laikusoknak is, de mint azt Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi irodájának vezetője elmondta, elsősorban a döntéshozók figyelmét szerette volna felhívni arra, hogy a válság évei alatt mindennél fontosabb lenne az egészségügybe "fektetni", különös tekintettel a lelki egészségre. A WHO öt területet határozott meg, hogy milyen intézkedésekkel lehetne mérsékelni a mentális problémák riasztóan magas előfordulási gyakoriságát. Ezek között az aktív munkaerő-piaci és családtámogatási programok, az alkoholpolitika és alkoholt érintő reklámszabályok ésszerűsítése ugyanúgy szerepel, mint a megelőzés, illetve az adósságkönnyítő intézkedések.

Így történt ez Tiborral (45) és Zsuzsával (39) is, akik tízéves házasok voltak idén, ám a jubileumot boldogság helyett pánik és tehetetlenség lengte körül. Tibor tavaly októberben munkanélküli lett, mert az építőipari vállalkozás, ahol sofőrként dolgozott, csődbe ment, és a család egyedüli bevétele Zsuzsa nyelvtanári fizetése maradt. - "A megemelkedett hiteltörlesztőt már a csőd utáni második hónapban nem tudtuk fizetni, a férjem eladta az autónkat, hogy egyáltalán a csekkeket be tudjuk fizetni még néhány hónapig. Én magánórákat vállalok hétvégenként, ennyivel többet tudok beadni a közösbe. A nagyobb baj az, hogy a férjem elkezdett inni, bezárkózott, a barátaival sem jár el, és mára mindössze annyit beszélünk, amennyit az esti családi étkezéskor 'muszáj'. A korábban jó tanuló és hozzánk is ragaszkodó lányunk két tárgyból bukott az idén, és nem tudjuk, kikkel bulizik péntekenként. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer kimondom: úgy érzem, nemcsak anyaként, de feleségként is csődöt mondtam" - meséli elkeseredetten a debreceni tanárnő a család történetét, és bevallja, hetek óta a válást fontolgatja, bár tudja, azzal nem oldódna meg semmi.

Azért a pénz az úr

Dr. Kurimay Tamás, a Szent János Kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa szerint az ilyen és hasonló esetek sajnos nem egyediek, nap mint nap fordulnak ugyanis a szakemberhez ilyen típusú problémákkal küszködve a családok, illetve az állásukat vesztett családfők. - "2009-ben készítettünk egy rövid felmérést, ahol azt vizsgáltuk, hogy mi jelent problémát a családoknak a válság kapcsán, amiért például családterápiára jelentkeznek. Nem kérdés, a gazdasági helyzet súlyosan érinti őket, elsősorban az, ha a családfenntartó elveszti az állását. Gyakori probléma volt az is, hogy a férfi, a férj kölcsön-visszafizetési problémába került, elvesztette vállalkozását, esetleg el kellett adnia a lakását, így kvalifikált emberként a hajléktalanság rizikójával kellett megküzdenie. Ez sok családi konfliktust szül, mert a szerepek felborultak. És ennek az állapotnak sokkal nagyobb az egészségrizikója a férfiaknál, mint a nőknél" - magyarázza a pszichiáter, aki hiszi, hogy minden krízis a javunkra válik, azaz épülésünket szolgálja. Hozzáteszi, a kilábalási folyamatban segítséget kérni nem szégyen, és nagy szükség van a család, a barátok és elsősorban a társ, tudatos támogatására is.

164 millió érintett: pengeélen táncolva

Az untig ismételt tanácsot olybá tűnik azonban, hogy az Európai Unió lakosságának jelentős hányada nem tette magáévá a recesszió évei alatt: az ECNP (Európai Neuropszichofarmakológiai Kollégium) által publikált friss kutatás szerint ugyanis jelenleg az európaiak 38,2 százaléka szenved valamilyen mentális zavarban. Leggyakoribb ezek közül a szorongás, az álmatlanság, az alkohol- vagy drogfüggőség, a hiperaktivitás és a figyelemkoncentrációs zavar, mely napjainkban 164 millió embert érint szerte Európában. Kik ők? Leginkább a középkorú, családfenntartó férfiak, a pályakezdő fiatalok, a több műszakban dolgozók, a nyugdíjasok és egyedülálló személyek, illetve a gyermeküket egyedül nevelő szülők - a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok a válság évei alatt.

A pszichiáter a mentősök statisztikáit is idézi, mely szerint az eddig csökkenő tendenciát mutató öngyilkossági kísérletek száma az utóbbi években kissé emelkedett, ahogy a befejezett öngyilkosságok aránya is. Ez az adat azonban mindenképpen figyelmeztető jel a lakosság lelkiállapotára nézve.

Tartsuk egyben a családot!

A pszichiáter szerint a válság más megküzdési stratégiát kíván a családoktól és a rokonságtól is a "rutinszerű" élethelyzetekhez képest: leginkább nagyobb empátiát, nyíltabb kommunikációt és rugalmasságot. Dr. Kurimay Tamás pontokba szedte tehát mindazt, amit a krízisből való kilábalásért tehetünk, akár közösen, társként vagy szülőként, a saját és családunk életminőségének javításáért.

A pszichiáter gyakorlati tanácsait a 2012. áprilisi Nők Lapja Egészségben olvashatja. A magazint keresse az újságárusoknál, vagy fizessen rá elő a Sanoma Magazincentrumában!

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag