Az egyensúly fontossága

HáziPatika

Bár a karácsonynak a családról, a szeretetről és az együtt töltött időről kellene szólnia, szinte arra sincs időnk, hogy a készülődés közben megálljunk egy percre, és átérezzük az ünnepi hangulatot. Pedig egészségünk szempontjából is fontos lenne.

A 21. század globalizált, fogyasztásalapú társadalmában már a karácsony szelleme sem a régi. A várakozás és a jóleső izgalom helyét a karácsonyi stressz vette át. A karácsonyi időszakot már a pszichológusok is krízishelyzetként tartják számon, az úgynevezett karácsonyi stresszt pedig több ilyenkor jelentkező tényező is generálja.

Túl nagy hangsúlyt fektetünk a vásárlásra

A feszültséget leginkább az váltja ki, hogy az együttlét öröme helyett a modern korban az ajándékozás anyagi oldalára helyeződött át a hangsúly. Azt gondoljuk, hogy annál jobb egy ajándék, minél többet költünk rá, hogy túl kell szárnyalnunk az előző évi meglepetéseket, hogy ajándékokkal kell bizonyítanunk szeretetünket. Ez a megfelelési kényszer pedig nagyon könnyen szül az emberben belső feszültségeket.

Egy néhány éve publikált tanulmány szerint a karácsonyi bevásárlás nagyjából olyan hatással van szívverésünkre, mintha lefutnánk egy maratont, egy 2012-es amerikai felmérés pedig azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek 45 százaléka számára olyan mértékű pénzügyi nehézségekkel jár a karácsony, hogy legszívesebben inkább egy az egyben le is mondana az egészről. Egy üzleti tanácsadó cég munkatársai egy 2006-os telefonos felmérésük segítségével pedig megállapították, hogy az évnek ez az időszaka a népesség 38 százalékánál jár több stresszel, mint a többi hónap. Ennek legtöbbször említett kiváltó tényezői az idő- és a pénzhiány, valamint az ajándékozás okozta érzelmi nyomás.

Az együttlét helyett a külsőségekre koncentrálunk

A közösségi médiából folyamatosan ömlenek ránk a jó tanácsok, a bölcs iránymutatások, hogy mit hogyan is kellene jobban, tökéletesen csinálnunk. Ismerőseink kiposztolják, milyen tökéletes karácsonyi menüvel kápráztatják el a családot; milyen tökéletes karácsonyi díszbe öltöztetik otthonukat; és összességében, hogy mennyire boldognak érzik magukat tökéletes életükben. Tökéletesség azonban nincs, mindez csak egy látszat, éppen ezért nem is szabadna másokhoz hasonlítgatni magunkat és az életünket. A tökéletességre törekvés csapdájába azonban könnyű beleesni még azoknak is, akik a munka, a gyereknevelés, a háztartás vezetése mellett egyébként, tudják jól, képtelenek teljesíteni a valójában teljesíthetetlen elvárásokat.  Fontos ilyenkor arra koncentrálnunk, hogy ne mások és a külvilág által támasztott elvárásoknak próbáljunk megfelelni - hanem úgy ünnepeljünk, ahogy nekünk és családunknak jólesik.

Úgy ünnepeljünk, ahogy nekünk és családunknak jól esik
Úgy ünnepeljünk, ahogy nekünk és családunknak jólesik

Fontos a minőségi idő

A folyamatos nyomás, megfelelni vágyás, tökéletességre törekvés szép lassan összeadódik, és van, hogy a rengeteg felgyülemlett stressz pont azon a napon csúcsosodik ki egy kiadós családi veszekedésben, amikor éppen a szeretetre kellene koncentrálnunk.

A karácsonyi ajtócsapkodások elkerülése érdekében fontos, hogy ne csináljunk feladatot a karácsonyból, hiszen az ünnep lényege éppen az lenne, hogy veszekedésmentes, minőségi időt töltsünk a szeretteinkkel. A rohanás és a stressz mérséklésének pedig jó módszere lehet, ha nem hagyunk mindent az utolsó pillanatra, hanem időt teremtünk a ráhangolódásra.


Ha meg akarunk szabadulni az ajándékozás okozta stressztől, legjobb, ha előre megbeszélünk szeretteinkkel egy értékhatárt, amelyet senki nem lép át. A külsőségek és anyagiak helyett pedig a családi rituálékra helyezzük a hangsúlyt - ezek adják ugyanis az ünnep valódi hangulatát.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, sok napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag