A stroke-on átesettekkel ez történik

Egészséges területre "helyezi át" a beszédkészségeket a stroke-on átesett babák agya - állapította meg képalkotó eljárás segítségével egy amerikai kutatócsoport.

"Áthelyezi" a beszédkészséget a babák agya

A Georgetowni Egyetem tudósai azt remélik, hogy munkájuk segíthet a stroke-ot szenvedett felnőttek rehabilitációjában is - írta a BBC hírportálja.

A csecsemőkori stroke

Az agyvérzés nem csak a felnőtteket sújtja: négyezer kisbabából egy stroke-ot kap. Az első év, abból is az első két hónap a legveszélyesebb. Mi okozza az agyi katasztrófát ilyen kicsi korban? Kiderül korábbi cikkünkből.

Ez történik a stroke-on átesett babákkal, agyvérzés agyi katasztrófa stroke agyvérzés tünetei csecsemő újszülött
Mi történik a stroke-on átesett babák agyával?

Az amerikai AAAS tudományos egyesület éves konferenciáján Austinban bemutatott kutatásban 12 olyan, 12-25 év közötti fiatal agyi felvételeit vizsgálták meg, aki nem sokkal születése előtt vagy újszülöttként stroke-on esett át. Az esettanulmányokban kevés tünet utalt arra, hogy agyvérzésük volt, egyikük sántikált, többen balkezesek lettek, mivel a stroke károsította jobb kezük irányítását, ám mindannyian jó beszédkészséggel rendelkeztek.

Mivel az agyuk még fejlődésben volt, amikor az agyvérzést átélték, képes volt alkalmazkodni - állapították meg az agyról képalkotó eljárással készült felvételek alapján.


Át lehet helyezni a funkciókat?

Elissa Newport neurológus, a Georgetowni Egyetem agykutató központjának igazgatója, a kutatás vezetője elmondta, hogy ezek a fiatal agyak igen alkalmazkodóképesek voltak, át tudták helyezni a nyelvi funkciót egészséges agyterületre, ez azonban nem jelenti, hogy új területeket csak úgy át lehetne irányítani a jobb féltekére.

"Úgy véljük, igen szigorú szabályai vannak annak, hová lehet áthelyezni funkciókat. Amikor az agy egy régiója megsérül, az adott funkciót, például a nyelvi vagy tájékozódási készséget csak bizonyos régiók vehetik át. Ez fontos felfedezés, aminek az agyvérzésen átesett felnőttek rehabilitációjában lehet szerepe" - tette hozzá.

A kutatást most nagyobb létszámmal is elvégzik, és azt is megnézik, hogy más működési területet is át lehet-e helyezni, és ha igen, hová.

Évente több mint 400 gyerek szenved stroke-ot Nagy-Britanniában, negyedük egyéves kora előtt. A magzati és a születés utáni 28. napig történt stroke-ot általában a méhlepényről leváló és a baba agyába jutó vérrögök, esetleg az anya vagy a baba véralvadási rendellenessége okozza.
Az élet első heteiben gyakran észrevétlen marad a stroke, és csak akkor gyanakszanak rá, amikor a gyerek nem fejlődik megfelelően vagy az egyik oldala gyengébbnek tűnik.

Értékelje a cikket!

<p>Tisztelt Doktornő/&Uacute&&#35;59;r!</p> <p>Kb. 1,5 &eacute&&#35;59;ve apuk&aacute&&#35;59;m (65 &eacute&&#35;59;ves) strokot kapott, a bal oldala leb&eacute&&#35;59;nul, az elm&uacute&&#35;59;lt m&aacute&&#35;59;sf&eacute&&#35;59;l &eacute&&#35;59;v alatt sokat javult. Jelenleg a keze nem műkődik rendesen, minden m&aacute&&#35;59;s rendbe j&ouml&&#35;59;tt.<br />Id&eacute&&#35;59;n ny&aacute&&#35;59;ron a tengerpartra szeretn&eacute&&#35;59;nk utazni vele, kb. 600km-t kellene aut&oacute&&#35;59;ban t&ouml&&#35;59;lteni. <br />A k&eacute&&#35;59;rd&eacute&&#35;59;sem az lenne, hogy utazhat-e, mennyire vesz&eacute&&#35;59;lyes a hossz&uacute&&#35;59; utaz&aacute&&#35;59;s, a meleg &eacute&&#35;59;s a naps&uuml&&#35;59;t&eacute&&#35;59;s. Mi a v&eacute&&#35;59;lem&eacute&&#35;59;nye az utaz&aacute&&#35;59;sr&oacute&&#35;59;l? <br />V&aacute&&#35;59;lasz&aacute&&#35;59;t előre is k&ouml&&#35;59;sz&ouml&&#35;59;n&ouml&&#35;59;m!</p>

Tisztelt Kérdező! Utazás esetén érdemes odafigyelni egy-két dologra, pl. hogy legyen érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyájuk vagy egyéb utasbiztosításuk, mert bármi történhet Önökkel egy hosszabb út során. Fontos, hogy az Édesapj...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+9, +14 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt derült lesz az ég, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag