Alvás közben ez történik a testünkkel

Az alvást alapvetően pihenésnek fogjuk fel, pedig testünk és agyunk nagyon is komoly munkát végez ilyenkor.

Agyunk "nagytakarít"

Az agy különösen a REM fázisban aktív - ekkor álmodunk. Egy 2013-as kutatás szerint ilyenkor távolítja el a felesleges anyagokat, toxikus lerakódásokat is - többek között azokat, amelyek felhalmozódása az Alzheimer-kór kialakulásához vezet. Az agy emellett új emlékeket is kreál, amíg alszunk - feldolgozza a napközben szerzett információkat, és szelektálja, hogy mi az, ami fontos, és mi az, ami nem.

Szívritmusunk és légzésünk lelassul

A fiziológiás folyamatok lelassulnak alvás közben, ezért szívünk lassabban ver, és levegőt is ritkábban veszünk. Az izmok ellazulnak, a szervek pihennek, a máj a méregtelenítés helyett a kiválasztásra és a regenerálódásra koncentrál.

Ezek történnek a testünkkel alvás közben
Testünk és agyunk is komoly munkát végez, miközben alszunk

Csökken a vérnyomás

A teljes test ellazulásának eredményeképpen a vérnyomás is leesik, körülbelül 5-7 ponttal. Testhőmérsékletünk is lecsökken: a REM fázis alatt a test elveszíti hőszabályozó képességét.

Álmunkban megbénulunk

A REM fázis alatt szó szerint megbénulunk , és nem tudjuk megmozdítani egyetlen izmunkat sem. Egyedül szemeink és légzésünk működik. A bénulás természetesen átmeneti, de akár 20 percen keresztül is eltarthat.

Növekszünk

Persze, nem arról van szó, hogy nagyobbak lennénk, mire felkelünk, de testünk alvás közben növekedési hormonokat termel. Ennek köszönhetően születnek új izomsejtek egy kemény edzés után, vagy forr be a seb, ha például elvágjuk az ujjunkat. Az éhséggel kapcsolatos hormonokat is ilyenkor szabályozza a test, ezért érezzük magunkat éhesnek, ha nem tudtunk eleget aludni.

Forrás: prevention.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)