A horkolás hangjai

Bizonyos felmérések szerint a felnőtt lakosság 20-30%-a horkol. A horkolás önmagában nem jelentene gondot, de bizonyos fokig alvászavart okoz, ami fáradsághoz és rosszabb munkahelyi teljesítményhez vezethet. A horkolást nem szabad félvállról venni.

Hogyan alakul ki a horkolás?

A horkolás a felső légutakban, a garatban jön létre. A garat az orr, a száj és a gége által határolt terület, amely nem más, mint egy elölről nyitott csőrendszer.

A garat a táplálék és levegő "kereszteződési" pontja. Az idegrendszer szabályozza, hogy étkezésnél a falat ne kerüljön a gégébe, mégpedig úgy, hogy a gégefedő a gége bemenet felé lezárja a falat útját.

A garat izmok által határolt csőrendszer, és a garatizmoknak alvás közben fontos szerepük van. Nyitva tartják folyamatosan a légutakat, ugyanis minden egyes belégzésnél szívó erő hat a rugalmas garatfalra.

A garatban - mint zárt csőrendszerben - létrejövő levegőáramlás sebessége függ, a cső keresztmetszetétől. Azt könnyű belátni, hogy minél kisebb az átmérő, annál nagyobb a levegőáramlás sebessége és azzal párhuzamosan nő a falra nehezedő nyomás is. A horkolás oka, hogy alvás közben a nyak és a garat izmai ellazulnak. Az izmok ellazulása szűkületet okoz a garattérben. A szükséges levegőmennyiséget nagyobb sebességgel kell belélegezni. Ez a lágy szövetek, úgy mint a lágy szájpad és a nyelvcsap zajos vibrációját -horkolást - eredményezi.

Örökölhető-e a horkolás?

A horkolás lényegesen gyakoribb a férfiak körében, mint a nőknél. Az arány figyelemreméltó, ugyanis 10:1.

De a horkolást nemcsak a nem, hanem számos más tényező is befolyásolhatja.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a testsúly, a dohányzás, a kimerültség szintén lényeges szerepet játszik a horkolás kialakulásában. (Természetesen nem törvényszerű, hogy minden túlsúlyos ember horkol.) De az alvás közbeni testhelyzetre is visszavezethető a horkolás.

Sok embernél veleszületett hajlam a horkolás, mivel szűk garattal rendelkeznek, de a nagyobb méretű nyelv, a lelógó lágy szájpad, a megnagyobbodott mandulák ugyan úgy örökölhető tényezők. Egy fül-orr-gégészeti vizsgálattal könnyen kideríthető, hogy a horkoló ember garatjában a fent említett szervek közül megnagyobbodott-e valamelyik. Előfordul azonban az is, hogy a horkoló embernél nincs gégészeti ok.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Felmerül a kérdés, hogy mikortól kóros a horkolás. Mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a horkolás rendkívül hangos, minden testhelyzetben előfordul, és horkantásokkal jár együtt, amiket hosszabb-rövidebb szünet előz meg, illetve, ha erőteljes szájszárazság alakul ki az éjszakai alvás alatt. A horkolás sokszor olyan tünetekkel jár együtt, mint a nyugtalan alvás, az éjszakai gyakori ébredés, és éjszakai gyakori vizelés, valamint jelentős fej, nyak és tarkótáji izzadás.

Ma már létezik megoldás Ma már beszerezhető olyan orrtapasz, amely megoldást jelenthet a horkolásban szenvedőknek. A tapasz szabadalmaztatott reflexmozgása enyhén megemeli az orrlyukakat, és tágítja az orrjáratokat. Ezáltal az orrban jobban áramlik a levegő, ami csökkentheti, sőt akár meg is szüntetheti a horkolást.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: