Az ADHD-s gyermek és a mozgás

Az ADHD-s gyerek esetében nemcsak arra kell figyelni, hogy állandó mozgásigényével ne sodorja bajba önmagát, hanem arra is, hogy a mozgás ne fokozza a panaszokat. Sportoljon-e a figyelemzavaros gyerek - erről kérdeztük Dr. Sófi Gyula gyermekpszichiátert.

A figyelemzavaros gyermek egyik legfőbb "jele" az állandó mocorgás, nyüzsgés - nem tudnak egy helyben ülni, folyton babrálnak valamit, olyan helyekre másznak fel, ahova nem kellene, és persze le is ugranak onnan, a szülők, nevelők nagy bánatára. Nehéz őket kordában tartani, az pedig egyenesen lehetetlen, hogy nyugodtan, türelmesen üljenek egy helyben. A hiperaktivitás, a motoros nyugtalanság azonban nem a fő diagnosztikai eleme az ADHD-nak, annyira nem, hogy akár kifejezetten lassú mozgású gyermekről is megállapítható.

Az állandó mozgás azonban nemcsak tünete a figyelemzavarnak, hanem mélyebb, neurológiai összefüggések is lehetnek a nyughatatlanság és a figyelemzavar között. "Egy ADHD-s gyermek figyelemközpontjának aktivitása alacsonyabb, mint a nem figyelemzavaros gyereknél. Így nála az állandó izgés-mozgás a figyelem aktivitási szintjének emeléséhez szükséges" - mondja Dr. Sófi Gyula. "A lehető legrosszabb módszer, ha arra akarjuk kényszeríteni, hogy nyugodtan üljön."

Mozgásterápia - több oldalról segíthet

A mozgás, a sport, illetve a speciális mozgásterápia több irányból is a gyerek segítségére lehet - mondja a szakember. "Azonban hatalmas tévhit, hogy a mozgásnak, a sportnak az a legfontosabb szerepe, hogy a gyereket kifárasszuk vele" - teszi hozzá a gyermekpsziciáter.

A mozgásformákat, illetve a mozgásterápiát a gyermek életkorának, testi fejlettségi szintjének megfelelően kell kiválasztani. Ha ugyanis "véletlenszerűen" küldjük el egy-egy órára a gyereket, könnyen olyan sikertelenség érheti, mely önértékelését hosszú időre visszavetheti. A mozgásterápia - például a speciális Ayres-terápia - nagyon hasznos kiegészítője lehet a figyelemzavar más terápiáinak, így a pszichoterápiának és a gyógyszeres kezelésnek is.

"Minden olyan mozgásforma hasznos, amelyik az egyensúlyérzékre hat vagy amely ritmussal jár együtt" - mondja Dr. Sófi Gyula. "Ilyen a tánc, a dobolás, de a capoiera, a cselgáncs vagy az aikido is. Az egyszerűbb mozgások közül a bukfenc, a forgómozgások igen jó hatással vannak a figyelemzavaros gyerekekre. Ilyenkor az agy is fejlődik. A mozgás ugyanis olyan stimulusokkal jár együtt, melyek a központi idegrendszert fejlesztik."

Jó tudni!

Mi is az Ayres-terápia?
A szenzoros integrációs terápia elsősorban a legősibb érzékek, a tapintás- és az egyensúlyérzék ingerlésén keresztül juttatja el a gyereket egy magasabb idegrendszeri integrációs szintre. Ezek az érzékek már a korai magzati állapotban működni kezdenek. A magzat - egyensúlyszerve, a belső fülben lévő labirintusszerv segítségével - már 8-10 hetes korában észleli a gravitáció változásait, és képes ezekre mozgással válaszolni. A terápia azon alapul, hogy az érzékletek legjobb összerendezője a mozgás.
www.ayresterapia.hu

Természetesen, nemcsak az életkornak és a fizikai fejlettségnek kell megfelelnie a mozgásnak: olyan sportot kell választani, amit a gyermek örömmel végez. Nem szabad csak azért megtiltani neki valamit, mert az "nem hasznos" - ugyanakkor a szülőknek, nevelőknek fel kell készülniük arra, hogy a figyelemzavaros gyerek könnyen megun egy-egy tevékenységet. A drága felszerelések megvásárlása előtt gondoljunk erre is!

Versenysportolót a gyerekből?

Jó néhány olyan élsportoló van, aki ADHD-s - az állapot ugyanis gyakran nagy tehetséggel, kitartással jár együtt. A versenyzés motiválhatja a gyereket, de a veszteséget, kudarcot ugyanakkor igen nehezen dolgozzák fel, így nagyon óvatosnak kell lenni, ha a tehetséges gyerekből versenyzőt akarunk faragni.

Az oldal elkészítését támogatta a Lilly Hungária Kft. OGYI/41379-3/2014
HUSTR00069
OGYI/41379-3/2014
A dokumentum lezárásának ideje: 2014.11.03
Lilly Hungária Kft.
1075 Budapest, Madách I. u. 13-14.
www.lilly.hu
(x)

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben erősebben, majd változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag