Mi a teendő, ha az orvosnál magasabb a vérnyomás?

Rendszeresen előfordul, hogy az orvosi rendelőben magasabb vérnyomást mér az orvos, mint amennyit otthon megszoktunk? Ennek a jelenségnek valószínűleg a fehérköpeny-szindróma az oka, vagyis az, hogy az orvosnál érzett stressz eleve felviszi a vérnyomást. Mit lehet tenni, hogy pontos értékek szülessenek, és mikor szükséges a hosszú távú vérnyomásmérés?

Ezek a leggyakoribb hibák, amiket vérnyomásméréskor elkövethetünk.

Többeknél előfordul, hogy az orvosi vérnyomásmérésnél sokkal magasabb értékek születnek, mint az otthoni mérések alkalmával. Az ok sokszor a fehérköpeny-szindróma - ez gyakorlatilag a stresszre utal, amit az orvosi vizsgálat vált ki. Ha ez többször előfordul, beindulhat egy ördögi kör: legközelebb már annak a gondolata is felviszi a vérnyomást, hogy orvos ellenőrzi majd az értékeket.

"A fehérköpeny-szindróma azonban azt feltételezi, hogy a páciens otthon rendszeresen normál értékeket mér. Tehát ha nemcsak az orvosnál, de otthon is emelkedettebbek az értékek, akkor nem erről van szó, még akkor sem, ha a rendelőben az otthoninál magasabb vérnyomásértékeket látunk" - figyelmeztet dr. Sztancsik Ilona , a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

Ha az orvosnál mindig magasabb vérnyomásértékek születnek, lehet, hogy fehér köpeny szindróma áll a háttérben.
Ha az orvosnál mindig magasabb vérnyomásértékek születnek, lehet, hogy fehérköpeny-szindróma áll a háttérben. Fotó: Getty Images

Ugyanakkor nem megoldás, ha a fehérköpeny-szindrómára hivatkozva feleslegesnek érezzük a rendelői ellenőrzést, hiszen a vérnyomást számos tényező befolyásolja. Ha csak otthon mér valaki, esetleg mindig adott időben, adott körülmények között, akkor számos faktor kimarad a mérésből. Előfordulhat például, hogy a vérnyomás csak időszakosan emelkedik meg, tehát lehet, hogy éppen a mérés pillanatában normális, máskor viszont kiugrások tapasztalhatók. Ennek tipikus esete, ha terhelésre emelkedik a normálistól eltérően a vérnyomás. Az sem ritka, hogy éjszaka magasabbak a vérnyomásértékek, amiről természetesen a nappali mérés nem tájékoztat. Annak pedig, aki gyógyszert szed a magas vérnyomására, a hatást nem lehet kizárólag egyetlen, nyugalmi méréssel kontrollálni.

Erre jó a 24 órás vérnyomásmérés

Dr. Sztancsik Ilona szerint a minél pontosabb eredmények miatt az esetek többségében - akár fehérköpeny-szindróma okán is - fontos lehet a 24 órás vérnyomásmérés, az úgynevezett ABPM. A vizsgálattal választ lehet kapni az olyan kérdésekre, mint hogy milyen vérnyomásértékei vannak a páciensnek reggel, napközben és este, mi történik a munkával eltöltött idő alatt, hogyan reagál a vérnyomás a fizikai terhelésre, illetve vannak-e eltérések éjszaka, alvás közben. Ezek az eredmények pedig a nyugalmi vérnyomásmérés eredményeivel együtt sokkal pontosabban diagnózist eredményezhetnek. "A 24 órás vérnyomásmérés teljesen fájdalommentes, hiszen csupán annyit jelent, hogy a páciens karján elhelyezett vérnyomásmérőt összekötjük egy kis, övtáskaméretű eszközzel, amit 24 órán keresztül viselni kell. A műszer 15-30 percenként rögzíti a mért adatokat, amelyeket aztán számítógép segítségével elemezni lehet, és fény derülhet akár az álcázott hipertóniára is" - magyarázza a kardiológus.

Az egyéni célértékek elérésére kell törekedni

Amennyiben többször mérünk emelkedett vérnyomást , fontos, hogy kivizsgáltassuk magunkat - még akkor is, ha a mért értékek csak egy kicsivel magasabbak a normálisnál. "A kivizsgálás sosem csupán egy vérnyomásmérésről kell, hogy szóljon. A laborvizsgálatoknak, a 24 órás vérnyomásmérésnek, az EKG-nak, illetve más, kiegészítő vizsgálatoknak az a szerepe, hogy a felmérjük a szervezet állapotát, és kiderítsük, honnan ered az eltérés és okozott-e már valamilyen következményes problémát. Csak korrekt diagnózisra épülhet a kezelés, amelyben a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítjuk. Ezeket az értékeket, valamint az esetleg elrendelt gyógyszeres kezelést és az orvos által ajánlott életmódot rendszeresen felül kell vizsgálni, és szükség esetén korrigálni, hogy megelőzhetők legyenek a súlyos következmények" - hangsúlyozza Sztancsik doktornő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra