M. Árpád igazán szívszorító története

Hazánkban a szív rossz vérellátása miatti betegségekben szenvedők száma meghaladja az egymilliót, a magas vérnyomással élőké pedig megközelíti a 3 milliót, s mindkét betegségcsoportban csaknem megduplázódott a regisztrált esetek száma az elmúlt 15 évben. A keringési rendszer betegségei évente összesen 60-70 ezer ember életét követelik Magyarországon. A magas vérnyomás és az ischemiás szívbetegségek miatti halálozás aránya mintegy kétszerese az európai uniós átlagnak.

M. Árpád tisztviselőként dolgozott már több mint 30 éve. Átlagosan 8 évente váltott munkahelyet. Nem volt vándormadár típus, de úgy vélte, ahogy a szerelmek, úgy a munkahelyi kapcsolatok sem tartanak hét évnél tovább. A feleségével persze boldogan ünnepelte meg az ezüstlakodalmat, és eszébe sem jutott más asszonyt keresni, mert két gyermeke anyjánál, még ha időnként össze is zördültek (különösen a pénzen, meg azon a rohadt bagón) "jobbat biztosan nem talált volna".
A tisztviselői munka megfelelő megélhetést nyújtott, de elég sok feszültséggel járt. "Jelentések, határidők, értekezletek és értetlen emberek" - sorolta Árpád, ha megkérdezték, hogy mit szeret legkevésbé a napi feladataiban. A főnökét sohasem említette, az iránta való ellenszenvét és félelmét magába zárta. Munkába tömegközlekedéssel járt, mert így is rengeteget ült az íróasztalnál, és szégyenkezéssel, bosszankodással vegyes érzés kerítette hatalmába, ha az évek során egyre jobban gömbölyödő pocakjára gondolt. Ha a mozgáshiány miatt megrótta valaki azzal vágott vissza, hogy: "Futni nem szeretek, másra meg nincs pénzem. Legfeljebb kevesebb cigit szívok, ha muszáj."
Egy nehéz munkanap végén leszállt a buszról, s gyalog vette hazafelé az irányt. Nem jutott messzire, amikor olyan érzés tört rá, mint akit vasdoronggal vágtak gyomorba. Bénító markoló fájdalmat érzett a szegycsontja mögött. Fél kézzel megkapaszkodott a legközelebbi kerítésben (a kutya ugatását a dróthálón túlról alig hallotta), a másik kezével a mellkasát markolta. A fájdalom szétsugárzott érezte a balkezében és az állkapcsában is. Kiverte a hideg veríték, és ráébredt, ez itt a vég, a szíve kikészült. A halálfélelem maga alá gyűrte. De a tünetek amilyen váratlanul törtek elő, úgy ha lassan is, de enyhülni is kezdtek. Árpád haza tudott botorkálni. Felesége már otthon volt, s amikor meglátta a verejtékező, holt sápadt embert azonnal leültette, és néhány gyors kérdés után felhívta az orvosi ügyeletet.

Az angina pectoris klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási elégtelensége vált ki

Az angina pectoris klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat vérellátási elégtelensége vált ki

A doktor szerencsére hamar kiérkezett, s a vizsgálat után nitroglicerin tablettát adott Árpádnak, hogy helyezze a nyelve alá. A tünetek gyorsan enyhültek, és az orvos megállapította: "Nagy valószínűséggel angina pectoris. Ezt a szívizomzat vérellátási elégtelensége váltja ki, aminek a hátterében szinte mindig koszorúér szűkület áll. Azaz ez egy elég komoly betegség. Komolyabb kivizsgálásra van szüksége, mert ebből könnyen lehet infarktus. A cigarettát meg jobb, ha azonnal elfelejti."

Az angina pectoris klinikai tünetegyüttes, melyet a szívizomzat (myocardium, e: miokardium) vérellátási elégtelensége vált ki. Hátterében szinte mindig koszorúsér szűkület áll. Szegycsont (sternum) mögötti (retrosternális), rohamokban jelentkező szorító mellkasi fájdalom jellemzi, mely testmozgásra fokozódik, pihenés és nyelv alá helyezett nitroglicerin tabletta hatására oldódik. Részletek!

Később a kardiológiai szakrendelésen Árpádot "nyúzópróbának" vetették alá, ahogy beszámolt a vizsgálatokról. Az ugyan a vizsgálat kezdetén megijesztette, hogy egy defibrillátorral (ahogy mondták, csak a biztonság kedvéért) felszerelt orvosi szobába vezették, de az eszköz jelenlétét később kifejezetten megnyugtatónak érezte. Ki akarták deríteni, hogy milyen mértékű fizikai megterhelés okoz panaszokat, illetve teszi lehetetlenné a további fizikai aktivitást. Szerencsére a betegség még nem volt túl előrehaladott, a lépcsőzéssel például sohasem volt gondja, de a futópadon megint a szívébe markolt a fájdalom. "Ha nem tudtuk volna megállapítani a problémát, komolyabb vizsgálatok is jöhettek volna" - mondta a szakorvos, aki azonban megnyugtatta Árpádot, hogy nincs túl nagy baj, életmódváltozással és gyógyszerekkel kezelhető a betegsége. "Gondoljon arra, hogy mennyit spórol azon, hogy soha többet nem vesz cigarettát" - tréfálkozott vele, mielőtt elengedte volna.
A rendelő folyosóján felesége csillogó tekintettel fogadta, az arcán a ráncok elmélyültek, s bőrét fehér kreppapírrá gyűrték. "Na, mondj már valamit!" - sürgette a férfit. Aki csak annyit tudott kipréselmi magából: "Azt mondják, hogy még megmaradok."
Amikor Árpád a körzeti rendelésen járt ellenőrzésen összeszedte a bátorságát, s feltette a kérdést, amely már az ügyeletes orvos látogatása óta kínozta, de nem merte kibökni. Félt a választól, nem is akarta szépíteni. A vér ott dobolt a fülében. Végül alig mozgó ajkakkal megformálta a legnehezebb szavakat: "Meggyógyulok, doktornő?"
A válasz fájdalmas is volt, meg nem is. "Az a fontos, hogy megelőzzük az érelmeszesedést. Ezért nem dohányozhat, zsírszegény étrendet kell tartania, le kell fogynia egy kicsit, és messzire el kell kerülnie a stressz-helyzeteket. Nem viheti túlzásba a kávézást és az alkoholfogyasztást sem. És mozogjon többet. Szerencsére nincs magas vérnyomása és cukorbetegsége. Így ha megfelelő lesz az életvitele, és szedi a gyógyszereit, az állapota sokat javulhat, tünetmentessé válhat. De ellenőrzésre vissza kell járnia."
Árpád a figyelmeztető roham és az orvosi tanácsok következtében átgondolta az életét. Kevésbé stresszes feladatot kért a munkahelyén, ami kevéssel csökkentette a jövedelmét, de a cigaretta elhagyása szinte pótolta a különbséget. Elkezdett lejárni a céges kispályás öregfiúk focicsapathoz, hiszen valamikor ügyesen rúgta a bőrt, és "pár trükkje még maradt". Feleségével és gyermekeivel a kapcsolata még szorosabbá vált, s a gyógyszerek is jól hatottak.
Sajnos Magyarországon nem minden koszorúér-betegségben szenvedő ember története végződik olyan szerencsésen, mint Árpádé. Az angina halálozási aránya évi 1,4 százalék, amennyiben az állapotot nem előzte meg szívinfarktus, a nyugalmi EKG és a vérnyomás normális. Ez az arány 7,5 százalékra nő magas vérnyomás esetén, és 8,4 százalékra előzetesen kóros EKG mellett. Mindkét állapot fennállása esetén a halálozási arány 12 százalék. A betegség prognózisát a rosszul beállított vércukorszint jelentősen rontja, s a kilátások az életkor előrehaladtával is rosszabbodnak. Szerencsére az adatok azonban az elmúlt évek egyre javuló kezelési lehetőségei mellett lényegesen javultak.
(Történetünk szereplői fiktív személyek egy valós orvosi esetben.)

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délen erősen felhős lesz az ég, máshol a változó felhőzet melett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag