Ezek a betegségek veszélyesebbek a járvány alatt

A járvány ideje alatt a demenciához, cukorbetegséghez és szívbetegséghez köthető halálesetek száma is megugrott Nagy-Britanniában.

A járvány miatt elmaradt orvosvizitek és a bezártság miatti fokozott stressz is szerepet játszhatott abban, hogy az utóbbi hónapokban bizonyos betegségek több életet követeltek a briteknél. Az Egyesült Királyság statisztikai hivatalának adatai szerint a járvány ideje alatt több betegségcsoporthoz köthető elhalálozás aránya is megnőtt. A BBC cikke ezeket a betegségeket gyűjtötte össze.

Így teszi tönkre az agyat a koronavírus Az orvosok már nemcsak a koronavírusos betegek életéért küzdenek, de arra is próbálnak odafigyelni, hogy eközben megóvják agyuk épségét. Kattintson a részletekért!

Veszélyesebb lett a szív- és a cukorbetegség

A március 7. és május 1. közötti időszakban több mint 50 százalékkal, közel 13 ezerrel több halálesetet regisztráltak a szigetországban, mint amennyit az elmúlt öt év ugyanezen időszakában átlagosan mértek. Ezek csaknem harmada (27,8 százaléka) azonban nem a koronavírushoz köthető, más, gyakori betegség halálozási rátája is magasabb volt a megszokottnál.

A szívbetegségek is több életet követeltek a járvány ideje alatt. Fotó: Getty Images
A szívbetegségek is több életet követeltek a járvány ideje alatt. Fotó: Getty Images

Az asztmához, a cukorbetegséghez és a demenciához köthető halálozások aránya is megnőtt a március 7-e (a koronavírus hivatalosan ezen a héten szedte az első áldozatát az országban) és április 24-e között. Mivel a halálesetek többsége nem a kórház falai között történt, a szakemberek szerint a szükséges kezelés hiánya követelhette az életek egy jelentős részét. A statisztikai hivatal szerint ugyanakkor nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a kórházak túlterheltsége, vagy a járvány miatti fokozott stressz áll az esetek hátterében.

Március közepétől a szívkoszorúér-betegség miatt elhunytak száma is megnőtt. A hivatal korábbi adatai szerint áprilisban még kevesebb ehhez a betegségcsoporthoz köthető haláleset történt, a friss adatok azonban ennek ellenkezőjét mutatják.

Jó hír azonban, hogy a fiatalabb, 10-39 közötti korosztályban az ilyenkor megszokottnál alacsonyabb volt a halálesetek száma. Kevesebben haltak meg a szezonális influenza miatt is - áll a hivatal jelentésében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: