Kérdés: 35 éves vagyok. Nemrégiben CT- és MRI-vizsgálaton estem át (bélproblémák miatt). A közeljövőben szeretnénk kisbabát vállalni. Károsíthatta-e a CT röntgensugara a petesejtjeimet? Jelent-e ez veszélyt a későbbiekben megfoganó gyermekre?

Biztosan nem okozhat gondot. A sugárzás csak a méhen belül a már fejlődő magzatra lehet veszélyes, akkor is csak nagy dózisban és a terhesség 12-18. hete között.

Röntgensugárzás

35 éves vagyok. Nemrégiben CT- és MRI-vizsgálaton estem át (bélproblémák miatt). A közeljövőben szeretnénk kisbabát vállalni. Károsíthatta-e a CT röntgensugara a petesejtjeimet? Jelent-e ez veszélyt a későbbiekben megfoganó gyermekre?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza röntgensugárzás témában:

Biztosan nem okozhat gondot. A sugárzás csak a méhen belül a már fejlődő magzatra lehet veszélyes, akkor is csak nagy dózisban és a terhesség 12-18. hete között.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)