Vége az e-egészségügyi rendszer próbájának

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) próbaidőszaka hibátlanul zajlott le, a rendszerhez november 1-jével valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak csatlakoznia kell - mondta az e-health koordinációért felelős miniszteri biztos szerdai sajtótájékoztatóján.

Vartus Gergely elmondta, hogy a rendszer március 15. és augusztus 15. között tartó pilotidőszaka alatt nyolcvan intézményt vontak be, 400 ezer egészségügyi adat és ennél is több e-recept keletkezett. Az EESZT országos kiterjesztése szeptember elején indult, és eddig 4722 háziorvos, 2705 gyógyszertár, 315 járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó intézmény kezdte meg a csatlakozást, tehát az egészségügyi szolgáltatók 75-80 százaléka.

gyogyszeresz
A papír alapú receptek továbbra is használatban maradnak

A rendszer a november 1-je utáni és a pilotrendszerben született adatokkal töltődik fel, de további fejlesztésével az elmúlt öt év - intézményeknél meglévő - betegadatai is a felhőbe kerülnek majd. Az EESZT-hez jövő év november 1-jével csatlakozniuk kell a magánszolgáltatóknak is, és az Országos Mentőszolgálat is akkortól lép majd be.

A miniszteri biztos külön kitért az egyik fontos elemre, az e-receptre : ugyanis november 1-je után sem fog alapvetően változni a gyógyszerek patikai kiváltása, a papír alapú vények továbbra is használatban maradnak, de bárki kiválthatja az orvos által számára felírt készítményeket a papírvény nélkül is. Ehhez a személyi igazolvány és a TAJ-kártya együttes felmutatására van szükség, vagy ha valaki rendelkezik e-személyivel , akkor ez utóbbi dokumentumot elegendő bemutatnia a patikusnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra