Trükköznek az orvosok a rendelési idővel

HáziPatika

Előfordul, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg, vagy nem egyértelmű, mikor rendel - mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Ki ellenőrzi, hogy a háziorvosok mikor és hogyan dolgoznak?

A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, egykori OEP) szerződése a háziorvosi szolgálatnak legalább 15 órás heti munkavégzést ír elő - mondta Papp Magor háziorvos. A munkaidőt a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának is szükséges bejelenteni, ezen kívül pedig még szerződést kell kötni az önkormányzattal is - írja Sok gyakorlati nehézség van a háziorvosok rendelési idejével kapcsolatban című cikkében az Infostart.hu.

Trükközni kényszerülnek az orvosok a rendelési idővel, betegellátás Háziorvosok Online Szervezete ÁNTSZ Házi Gyermekorvosok Egyesülete Póta György rendelési idő
Trükközni kényszerülnek az orvosok a rendelési idővel

"Ezek jól vázolják azt, hogy bonyodalmas a helyettesítést megszervezni és adminisztratívan bejelenteni. Sokszor a helyettes háziorvos időbeli kapacitása dönti el, hogy a helyettesítés alatt mikor tud a rendelés megvalósulni" - emelte ki a háziorvos. Az is nagyon bonyolult, hogy melyik szerv ellenőrzi, hogy a háziorvosok mikor és hogyan dolgoznak. Jelenleg az ÁNTSZ, a jelenlegi kormányhivatal, a NEAK és az önkormányzat is tud ellenőrizni, és az ellenőrzés gyakori - mondta Papp Magor.

"A NEAK-kal kötött szerződés legalább napi három órás rendelési időt ír elő, de ennek a többszörösét, öt-hat-hét órát is igénybe vehet az a betegmennyiség, amelynek ellátását el kell végezzük. Aki a rendelési időben érkezik, el kell látnunk" - hangsúlyozta a háziorvos, aki elmondta azt is, hogy a jogszabályokat a rendelési idő változásához és a helyettesítés bejelentésének elvállalhatóságához kellene igazítani.

Kapunk egy havi finanszírozást a NEAK-tól, és abból ki kell kalkulálni a működés kereteit és a fizetéseket. Ugyanakkor a szabadság idején helyettesítő kollégát ki kell fizetni, ezért szokott gyakran előfordulni, hogy oda-vissza helyettesítik egymást a kollégák. Ilyenkor lehet változás a rendelési időkben. A betegek részéről viszont érhető, hogy ők pedig szeretnék előre tudni, hogy mikor tudnak egy-egy szolgáltatáshoz hozzáférni. Nagyon sok kolléga az interneten publikálja a rendelési időt és annak módosulását - mondta.

A rendelési időben a törvény szerint ott kell lenni

Az InfoRádió értesülései szerint előfordul, hogy a kiírt rendelési időben a háziorvos nem jelenik meg pontosan, vagy nem egyértelmű, mikor rendel. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is ismeri a problémát, de szerinte ennek nem lenne szabad előfordulnia.

A leírt jogszabályok és rendeletek szerint a rendelési időben az orvosnak ott kell lenni a rendelésen. Ez alól kivétel, ha ki kell menni egy súlyos esethez - ma már egyre kevesebb szükség van rá, hiszen a sürgősségi ellátás a legtöbb helyen 0-24-ben működik  -, vagy ha helyettesítés van más időben, amit viszont előre ki kell írni - mondta Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt is jelezte, hogy a felnőttellátásban szinte minden orvos négy órát rendel egy nap. A házi gyerekorvosi rendszerben előfordul, hogy 2,5-3 órákat rendelnek, tehát nem tartják be mindenhol a négyórás rendelési időt.


"Ez mindig a helyi ÁNTSZ kontrollkörébe tartozik, ők adják ki a működési engedélyt, és abba bele kell írni a pontos rendelési időket. Ha ők ezzel nem értenek egyet, akkor nem adnak működési engedélyt. Ha kiadták, akkor pedig elfogadták a kiírt rendelési időt, amelyet minden körülmények között be kellene tartani" - emelte ki. A lényeg tehát az, hogy lehet eltérő rendelési idő orvosonként, csak világosan fel kell tüntetni. A felnőtteknél majdnem mindenhol 8-12-ig, és délután vagy 3-tól 7-ig, vagy 4-től 8-ig rendelnek - mondta.

Az ügyben megszólalt a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója, Békássy Szabolcs aki szerint pontosabban kellene szabályozni a rendelkezésre állási időt is. A cikk folytatása ide kattintva érhető el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag