Nagy bajt okoz a radiológushiány

Egyre több képalkotó diagnosztikai eszköz működik a hazai kórházakban, ugyanakkor a radiológus szakemberek száma hosszú ideje változatlan. A kialakult helyzet komoly anyagi terhet ró a kisebb intézményekre.

Ultrahang, CT, MR és röntgen: hogyan működnek az egyes képalkotó diagnosztikai eljárások? Részletek itt.

"Hiába nő dinamikusan a gépek száma országszerte, mert a vizsgálatok értékeléséhez, a leletezéshez az intézmények jó része képtelen a radiológusok 24 órás jelenlétét finanszírozni" - olvasható a Népszava cikkében. Az elmúlt nyolc év során 60 százalékkal megnövekedett az CT-berendezések száma Magyarországon, míg az MR-eszközöké 150 százalékkal. A több gép természetesen több vizsgálatot is tesz lehetővé, csakhogy az aktív radiológusok száma évek óta 1250-1300 fő körül stagnál, ennél fogva folyamatosan emelkedik a meglévő szakemberek munkaterhelése.

Miközben egyre több CT- és MR-eszköz működik az országban, a radiológusok száma változatlan
Miközben egyre több a CT- és MR-eszköz az országban, a radiológusok száma változatlan. Fotó: iStock

"Az MR-vizsgálatok jellemzően tervezhető beavatkozások, és akár távolról is megoldható a leletek elkészítése. Ugyanakkor a CT-vizsgálatokat, amelyek egy része hirtelen fellépő probléma miatt szükséges, azonnal el kell végezni és szinte azonnal, legfeljebb fél órán belül leletet is kell adni. Az ilyen esetek negyede este nyolc és reggel nyolc óra között vagy hétvégén történik, azaz a gép mellett legalább egy radiológusnak is készenlétben kellene lennie" - fogalmaz a cikk. Az utóbbi években nőttek az orvosbérek, így óránként akár 8-12 ezer forintot is elkérhet készenléti ügyelete alatt egy radiológus.

A röntgent és CT-t is működtető kisebb kórházak éjszakánként körülbelül százezer forintot számolhatnak el az egészségügyi biztosító felé az akutan elvégzett képalkotó vizsgálatokért, miközben akár 150 ezret is kénytelenek fizetni a radiológusoknak. Azoknak az intézményeknek, amelyek nem képesek előteremteni ezt a bérköltséget, havonta 1,5-2,5 millió forinttal emelkedhet az adósságállományuk ilyen okokból. Mindennek pedig a Népszava szerint az az eredménye, hogy egyes kistérségekben a betegek sokkal nehezebben jutnak hozzá a szükséges vizsgálatokhoz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)