Ezért kell hónapokat várni a képalkotó vizsgálatokra

Az állami egészségügyi intézményekben sokszor hosszú hónapokat kell várnia a betegeknek, mire eljutnak egyes képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra, majd megkapják azok eredményét. A háttérben az egyes súlyosbodó szakemberhiány sejlik fel.

A radiológusok inkább a háttérben dolgoznak, hiszen a feladatuk a betegségek diagnosztizálása például a CT, MRI, ultrahang segítségével. A jelentőségüket azonban jól mutatja, hogy egy komplexebb betegség kivizsgálásához legalább két-három különböző képalkotó vizsgálatra van szükség. Ugyan szakemberhiány máshol is van, de a gyors diagnózis felállítása megkönnyíti a hatásos kezelést, ezért a radiológusok kulcsfontosságú szereplők az egészségügyben – fogalmaz riportjában a Telex.

MR-vizsgálat
Egyes képalkotó vizsgálatokra sokszor hónapokig kell várnia a betegeknek az állami egészségügyben. Fotó: illusztráció, Getty Images

A lap által megkérdezett radiológus szakorvosok az állami egészségügyi rendszer hanyatlásában és az ezzel összefüggésben egyre inkább felvirágzó magánegészségügy vonzerejében látják a probléma forrását. Mint mondják, sok radiológus vándorol át a magánellátásba, hiszen ott jellemzően több pénzért kevesebb munkát kell elvégezniük. Nincsenek ügyeletek, nyugodtabb a munkatempó, jobbak a körülmények, illetve nincs olyan típusú minőségkontroll sem, mint a közfinanszírozott ellátásban.

Ezzel szemben az állami szférát hihetetlen mértékű túlterheltség jellemzi. A hazai radiológusok gyakran két-háromszor többet dolgoznak, mint a nyugati országokban dolgozó kollégáik. A Telexnek nyilatkozó egyik orvos például arról számolt be, hogy míg egy holland mammográfus naponta 15 beteget vizsgál meg, addig egy magyar ennek a dupláját. Egy másik radiológus arról beszélt, hogy a nyolcórás munkaidőbe nagyjából 32 beteg fér bele, ha az orvos egyáltalán nem tart szünetet. „Én még nem láttam olyan kórházat, ahol a betegszám 50 alatt lett volna naponta. Ez pedig hosszú várólistákat, frusztrált, sokat várakozó betegeket, ideges, stresszes orvosokat eredményez” – tette hozzá.

A nyilatkozó orvosok arra is panaszkodtak, hogy mivel a magánintézményekben nincs minőségi kontroll, ezért az eredmények értékelése sem mindig megfelelő szakmailag. Így előfordul, hogy a vizsgálatot meg kell ismételni, ami szintén az állami ellátásra tesz újabb terhet. Lényegében a magánegészségügytől vesznek át munkát azzal, hogy a hibásan értékelt leleteket újraértékelik. A betegek viszont kívülről csak annyit érzékelnek mindebből, hogy míg az állami kórházakban sokszor hónapokat kell várniuk egy-egy képalkotó vizsgálatra, addig a magánellátásban napokon belül megvizsgálják őket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra