Megnyílt az első senior játszótér Londonban

Londonban megnyílt az első, kifejezetten hatvan év felettieknek szánt "játszótér": összesen hat, kardioedzésre használható gépet helyeztek el a Hyde Parkban. A kezdeményezés célja, hogy az idősebbeket is rávegyék a testmozgásra. A játszótér már az első napon hatalmas népszerűségre tett szert, a parkban sétáló nyugdíjasok sorban álltak, hogy kipróbálhassák a gépeket.

"Nagyszerű volt látni, hogy ezek az idősebbek milyen lelkesen vetik bele magukat az edzésbe, sőt, versenyeznek is egymással" - mondta Mark Camley, a létesítmény egyik vezető edzője.

Camley szerint elöregedő társadalmakban különösen fontos, hogy mindent megtegyenek az idősebbek testi (ezen keresztül pedig lelki és szellemi) fittségének megőrzéséért.

"Nagyon örülünk a kezdeményezésnek, mert nyugodt, barátságos környezetben tornázhatunk, az ismerőseinkkel együtt" - mondta Frances Blois, a park egyik első kipróbálója.

A játszótér építését a helyi városi tanács finanszírozta, mintegy 60 ezer fonttal (közel 18 millió forinttal) járultak hozzá a megvalósításhoz. Bár Londonban ez az első hasonló park, Európa több országában, valamint Iránban is vannak hasonló parkok. A gépeket bárki ingyen használhatja: elsősorban az idősebbeket igyekeznek mozgásra bírni, de azoknak is tökéletes lehet, akik hosszabb betegség vagy sérülés után kezdenek el újra sportolni.

Huták Judit

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: