Még durvább munkaerőhiány fenyegeti az egészségügyet

A kata-törvény szigorítása miatt az egészségügyet érintő munkaerőhiány fokozódásától tart a Független Egészségügyi Szakszervezet. Úgy számolnak, hogy jelenleg legalább 10 ezer katás vállalkozó dolgozik ebben az ágazatban, más adózási formával viszont már nem biztos, hogy megéri nekik anyagilag.

„A műtőkben, az intenzív osztályokon, az idősgondozásban, a háziorvosi rendelőkben és a magánellátásban is dolgoznak olyanok, akik eddig katás adózók voltak. Olyan orvosok, szakdolgozók és ápolók választották ezt az adózási formát, akik nyugdíj mellett vagy másodállásban, esetleg egészségügyi szolgáltatókon keresztül dolgoznak” – hangzott el az RTL Klub Híradójának egyik riportjában , amely a kata-szigorítás egyik jelentős veszélyére figyelmeztetett.

magyar egészségügy, munkaerőhiány
Még durvább munkaerőhiány fenyegeti az egészségügyet. Fotó: Getty Images

Minimum 10 ezer embert érint

A becslések szerint legalább 10 ezer olyan egészségügyi dolgozó van, aki eddig katás adózóként dolgozott. Sokan közülük úgynevezett kényszervállalkozók, vagyis ilyen módon próbálták kiegészíteni az egyébként alacsony jövedelmüket. A „ katázásra ” ráadásul sok munkáltató még ösztönözte is a munkavállalókat, hiszen a foglalkoztató számára is jóval olcsóbb volt ez a megoldás – ismertette Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke.

Hozzátette, egyelőre nem tudják megmondani, hogy kit hogyan érint anyagilag a törvénymódosítás, de abban biztosak, hogy munkaerőhiány lesz. Egyes műszakokat ugyanis már régóta csak az úgynevezett bérnővérek, illetve a kisvállalkozóként is dolgozó orvosokkal és szakdolgozókkal tudtak biztosítani.

Mi lenne a legjobb megoldás?

Az RTL által megkérdezett sebész főorvos, Weltner János úgy véli, a legjobb megoldás természetesen az lenne, ha a kórházak a hagyományos munkaviszonnyal alkalmaznák a korábban vállalkozóként dolgozó szakembereket, ám erre reális esélyt nem lát. Egy kórházon belül már így is a kiadások nagyjából nyolcvan százalékát a bérek kifizetése viszi el, a meglévő forrásokból pedig képtelenség átcsoportosítani további bérekre. Ezt csak ritka esetben, „egy-egy nagyon kulcspozícióban lévő munkatárs” esetében lehet megoldani, általánosan és mindenkire kiterjedően viszont nem. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász is ellátási problémákra számít, és véleménye szerint a magánegészségügyre is kihathat majd a változás.

Szolnokon akkora a szakemberhiány az egészségügyben , hogy nem tudják biztosítani a szülészeti ellátást. A várandós nőknek ezért 100 kilométernél is többet kell utazniuk, hogy Debrecenben vagy a Budapest Semmelweis Egyetemen életet adhassanak kisbabájuknak.

A kormány nem aggódik

A szakmai aggodalmas hangok ellenére azonban úgy tűnik, hogy a kormány nem fél attól, hogy a kata-törvény módosítása munkaerőhiányt szülne az egészségügyben. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón például úgy fogalmazott, hogy szerintük sehol nem fog ellátási zavart okozni a szigorítás.

Az RTL Híradó egyébként megpróbálta kideríteni, hogy pontosan hány olyan egészségügyi dolgozó van, aki a szolgálati jogviszony mellett eddig katás vállalkozóként is dolgozott. Azt válaszolták nekik, hogy ezzel kapcsolatban nincs nyilvántartása sem az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, sem az egészségügyi tárcát irányító Belügyminisztériumnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: