Akár 100 kilométert is utazni kell a szülésért

Szolnokon akkora a szakemberhiány az egészségügyben, hogy nem tudják biztosítani a szülészeti ellátást. A várandós nőknek ezért 100 kilométernél is többet kell utazniuk, hogy Debrecenben vagy a Budapest Semmelweis Egyetemen életet adhassanak kisbabájuknak.

A magyar egészségügy már eddig is komoly problémákkal küzdött. Mostanra azonban már akkora méreteket öltött a szakemberhiány, hogy bizonyos kórházakban ahol meghatározott napokon lehet szülni , míg más helyeken egyáltalán nem.

A baj Rékassy Balázs egészségügyi szakközgazdász szerint a hálapénz betiltásával kezdődött. Igaz, hogy az orvosok fizetése nőtt, ám a szülész-nőgyógyászokat már semmi sem motiválja arra, hogy, mondjuk, szombaton éjjel levezessenek egy szülést. Rékassy az RTL Klub Reggeli című műsorában úgy fogalmazott, hogy mivel a szakemberek már fix fizetést kapnak, teljesen mindegy, hány szülést vezetnek le. Előtte viszont hosszú ideig a „tipikusan hálapénzes területek” közé tartozott a szülészet.

szülés, kismama, várandósság, szakemberhiány, magyar egészségügy
Egyes kismamáknak akár 100 kilométert is utazniuk kell a szülésért. Fotó: Getty Images

Mi lehet a megoldás?

A szakember szerint részben megoldást jelentene a nehéz helyzetre, ha átvennénk azt a Nyugat-Európában már bevált gyakorlatot, hogy az orvos fizetése emelkedhet a páciensek és a szakma pozitív visszajelzéseinek hatására. Ez azonban csak az orvosok elveszett motivációját lenne képes visszahozni, a szakemberhiány továbbra is égető probléma maradna.

Országosan mintegy 20-25 ezer ápolási szakember hiányzik ma az alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátásból – véli Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

A szakemberhiány egyik rejtett oka, hogy a magánellátás elszívja a közegészségügyből az orvosokat. A nyár pedig a szabadságolások miatt tovább súlyosbítja a problémát. Emellett Rékassy szerint van egy nagy hiányossága is a hazai rendszernek, mégpedig az, hogy egy szülésznő nem vezethet le önállóan egy szülést. Pedig a szakember szerint normális esetben nem feltétlenül szükséges orvos a baba világra hozásához.

Szakápolóból sincs elég

A szakápolók hiánya sem könnyíti meg a helyzetet, és ezen csak tovább ront a bérfeszültség és a kataszigorítás is. Nyugat-Európában egy szakápoló nagyjából az orvosi bér felét kapja meg, míg itthon csupán a negyedét keresheti meg. A számlás munkavégzés új feltételei pedig rengeteg egészségügyi dolgozót érint, köztük az úgynevezett bérnővéreket is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: