„20-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből”

Országosan mintegy 20-25 ezer ápolási szakember hiányzik ma az alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátásból – véli Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke.

Mostanra 10-20 szakember távozása is komoly fennakadást okozhat egy-egy kórházban vagy kórházi osztályon, ráadásul a nyugdíjba vonulók pótlására sem született megoldás az elmúlt két és fél évben – mutatott rá Balogh Zoltán az InfoRádiónak nyilatkozva. Hozzátette, bár az egészségügyi dolgozókra vonatkozó felmondási tilalom május végi megszűnése kapcsán számos szakmai szervezet tömeges felmondási hullámra számított , ez egyelőre nem következett be. Balogh szerint ugyanakkor ennek csupán az az oka, hogy akinek volt lehetősége, már korábban távozott az egészségügyből.

kórházi ápolók, nővérek, egézségügyi, fekvőbeteg-szakellátás
A MESZK elnöke szerint mihamarabb javítani kell az egészségügyi szakdolgozók helyzetén. Fotó: Getty Images

A kamarai elnök kifejtette, a helyzet rendezése érdekében mihamarabb szükség lenne, hogy a kormányzat előremutató tervekkel álljon elő, amelyekkel újra csábítóvá lehetne tenni a területet a munkavállalók előtt. Ellenkező esetben ellehetetlenülhet Magyarországon az egészségügyi ágazat – hangsúlyozta a szakértő.

„Az emberi erőforrás nagyon súlyos kérdése a mai magyar egészségügynek is” – hívta fel a figyelmet a közelmúltban dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség frissen megválasztott elnöke.

Kifejtette, égető lenne az egészségügyi szolgálati jogviszonyt szabályozó törvény és végrehajtási rendeletei átalakítása az egészségügyi szakdolgozók érdekeinek figyelembe vételével. Szintén fontos, hogy az elkövetkező évek humánpolitikáját a szakdolgozókra vetítve is határozzák meg, egyszersmind rendezzék a bérek kérdését. Utóbbi kapcsán egy legalább három évre szóló előmeneteli rendszerrel lehetne kiszámítható jövőképet adni a munkavállalók számára.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)