Máshol is elégedetlenek az orvosok

Több mint 1200 kórházi orvos fenyegetőzik kollektív lemondással Franciaországban az egészségügyi minisztériumhoz intézett levelükben.

Továbbra is tiltakoznak az egészségügyi dolgozók a munkaerőhiány és a romló munkakörülmények ellen. A tiltakozási hullám 2019. március 18-án kezdődött, a párizsi Saint-Antoine kórházban egy ápolókkal szembeniagressziókövetkezményeként. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódik az orvosok fellépése is. "A közegészségügyet meg kell reformálni, de anyagi eszközök nélkül nem lehetséges jelentős reform" - írták az orvosok nyílt levelükben. A cél, hogy Agnes Buzyn tárcavezető azonnal kezdje el az egyeztetéseket a kórházak költségvetésének és az egészségügyi dolgozók fizetésének emeléséről.

tüntetés, tiltakozás, lemondás, követelések, egészségügy, egészségügyi reform, egészségügyi dolgozók, béremelés
tüntetés, tiltakozás, lemondás, követelések, egészségügy, egészségügyi reform, egészségügyi dolgozók, béremelés

Nagy az elégedetlenség

A magyar orvosok is elmondták saját követeléseiket - olvassa el a részleteket!

A francia kormány tavaly novemberben bejelentett egy sürgősségi csomagot, amelynek legfőbb eleme a közkórházi adósságállomány egy részének átvállalása, a költségvetési támogatás másfél milliárd eurós megemelése három év alatt, valamint az ápolóknak járó prémium növelése. Az orvosok szerint azonban ez a csomag nem elég a helyzet javítására. Emmanuel Macron 2017-es államfővé választása óta ez volt a negyedik sürgősségi csomag, de eddig még nem sikerült kezelni a francia egészségügy évtizedek óta ismert problémáit.

Ezt kérik az egészségügyi dolgozók

Az aláírók a fizetések jelentős megemelését is kérik a már bejelentett prémiumok mellé, követelik továbbá a működtetési támogatások további 600 millió eurós emelését, valamint a közkórházak finanszírozásának és irányításának mélyreható felülvizsgálatát. "Ünnepélyesen jelezzük, hogy vállalunk a kollektív lemondás példátlan és nehéz döntésével járó minden felelősséget, amennyiben az egyeztetések nem kezdődnek meg" - írták az orvosok. Az orvosok azonban azután is folytatják a betegek ellátását, hogy lemondanak adminisztratív funkciójukról.

Az egészségügyi miniszter a fejleményekre reagálva elmondta, tisztában van azzal, hogy a közegészségügyi dolgozók már régóta elégedetlenek, az utóbbi hónapokban azonban több kórházban volt munkaerő-felvétel és új ágyakat is átadtak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció