Ennyit keres egy magyar orvos. Változhat a helyzet

Válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyar Orvosi Kamara (MOK) követeléseire.

Ahogy korábban a HáziPatika.com is megírta, elhalt ígéretek nyomában címmel rendkívüli nagygyűlést rendez szeptember 21-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A gyűlés célja, hogy folytatódjanak a félbeszakad tárgyalások a kormánnyal. A szeptemberi nagygyűlésre meghívást kap három tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség - közölte Éger István, a kamara elnöke.

900 ezres bért követelnek

A MOK követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának és fogorvosának, a munkaviszony típusától függetlenül. Az elnök szerint a legutóbbi parlamenti választásokat megelőző korszak termékeny és kommunikatív időszak volt, de a 2018 áprilisa óta eltelt időszakot már az "elvesztegetett idő" és a "csalódottság" szavakkal jellemezte.
orvos, szakorvos, egészségügy, egészségügyi dolgozók, fizetés, bér, béremelés
Több fizetésért küzdenek a magyar orvosok. Fotó: 123rf
A szakdolgozói béremelés megkezdését nagy előrelépésnek nevezte az elnök. E folyamat eredményeként például egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező felsőfokú végzettségű ápoló átlagkeresete 2022 januárjától 690 ezer forint lesz majd. Ugyanakkor egy nyugdíj előtt álló, több szakvizsgás szakorvos hivatalos bruttó alapbére jelenleg 565 ezer forint.

Ennyi szakember hiányzik az egészségügyből - részletek itt!

Örvendetes, hogy a szakdolgozók lassan európai bérszintre kerülnek, de megengedhetetlen, hogy az orvosok béremeléséről nemhogy konkrét tárgyalás nincsen, de még csak utalás sem arra, hogy változna a helyzetük. Mindezek következtében nem tudják megszüntetni a paraszolvenciát, ami alapvetően akadályozza a színvonalas szakorvosképzést - fogalmazott Éger István.

Az Emmi kész tárgyalni az orvosokkal

A nagygyűlés összehívásának hírére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már reagált is. Úgy fogalmaztak, "az Emmi eddig is tárgyalt és ezután is kész a párbeszédre a Magyar Orvosi Kamarával". Megjegyezték, bíznak abban, hogy Éger István továbbra is a tárgyalásokat, és nem a médián keresztül történő üzengetést részesíti előnyben.
A tárca célja, hogy növeljék az orvosok és egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülését. Az orvosok bére 2010 és 2017 között átlagosan a két és félszeresére emelkedett, az egészségügyi szakdolgozók bére pedig szintén ennyit emelkedik majd 2016 és 2022 között. Ezekre a célokra idén 14 milliárd forintot, jövőre csaknem 82 milliárd forintot fordítanak - olvasható a közleményben.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső