Koronavírus: öt helyszínen működnek szűrőbuszok

Jelenleg négy budapesti és egy Pest megyei helyszínen teljesítenek szolgálatot itthon szűrőbuszok a koronavírus-fertőzések kimutatására.

Sajtóinformációk szerint december elsejétől csak védettségi igazolvánnyal léphetnek be a szülők az iskolákba.

"A buszok jelenleg a fővárosban Csepelen a Deák Ferenc téren, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I. termináljának parkolójában, a Budapest Sportarénában, valamint a Kútvölgyi Kórház parkolójában működnek" - tudtuk meg Nagy Tibortól, a Magyar Vöröskereszt közép-magyarországi járványügyi koordinátorától. "A szűrőpontok helyszíne csütörtökönként kiegészül egy további pest megyei településsel, amely jelenleg Monor. A hétfőtől szombatig működő szűrőbuszok egyenként átlagosan napi 3-400 fertőzésgyanús eset tesztelését végzik" - tette hozzá. A koronavírus-járvány második hulláma óta jelentős diagnosztikai feladatot ellátó szűrőbuszok a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a SOTE hallgatónak együttműködésével üzemelnek.

Az országban öt helyszínen tesztelik koronavírus a fertőzésgyanús embereket a szűrőbuszoknál
Az országban öt helyszínen tesztelik koronavírus a fertőzésgyanús embereket a szűrőbuszoknál. Fotó: Jóri András, Magyar Vöröskereszt

Fontos a háziorvosi beutaló

A szűrést azok vehetik igénybe, akiknél tüneteik alapján felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, ezért háziorvosuk vizsgálatkérést kezdeményezett számukra a mentőszolgálat rendszerében. A szűrállomásokat - időpont-egyeztetés után - azok vehetik igénybe, akiknek az egészségi állapota megengedi, hogy ellátogassanak valamelyik kijelölt helyszínre. Bár a buszoknál a várakozási idő és a szükséges távolságtartás miatt elsősorban a gépkocsival érkezőkre számítanak, vannak olyan pontok is - például a csepeli szűrőállomás -, ahol lehetőség van a gyalog érkezők tesztelésére is. Fontos azonban tudni, hogy mindkét esetben előírás a szájmaszk viselése.

"Önkénteseink a tesztelésre érkezőktől először elkérik a tajszámot, ellenőrzik a rendszerben a mintavételi kérelem meglétét, majd a jármű ablakát lehúzva elvégzik a mintavételt. Először gyorsteszt készül, amely ha 15 perc után pozitív eredményt mutat, megállapítható a fertőzöttség. Ebben az esetben értesítik a járványügyi hatóságot és a háziorvost. Negatív teszt esetén a szintén helyszínen tartózkodó mentőszolgálat munkatársai elvégzik a laboratóriumi vizsgálatot igénylő PCR-tesztet is. Ennek eredménye 2-3 nap múlva található meg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) Lakossági Portálján, vagy a háziorvostól is kikérhető" - mondta el Nagy Tibor.

Önkénteseket várnak

Ahhoz, hogy a szűrések továbbra is zavartalanul működhessenek, a Vöröskereszt továbbra is várja honlapján önkéntesek jelentkezését, akikre a lakosság tájékoztatásában, az adminisztrációban vagy a mintavételek során számítanak. "Az önkéntesek toborzásával az a célunk, hogy a mintavételi állomások magasabb kapacitásával minél több tüneteket mutató embernek biztosítsuk a mielőbbi koronavírus-tesztelés lehetőségét. Várjuk minden olyan 18. életévét betöltött, védettségi igazolvánnyal rendelkező érdeklődő jelentkezését, aki szeretne bekapcsolódni a koronavírus-járvány elleni tevékenységeinkbe" - foglalta össze a járványügyi koordinátor.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)