Koronavírus: a fogorvosok ezeket az eseteket látják el

A koronavírus-járvány miatt az egészségügy csak a halaszthatatlan beavatkozásokat, vizsgálatokat végzi el. Ez érvényes a fogorvosi ellátásra is: megszűnt a normál tb-támogatott fogászat és a magánellátás is. Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, keszthelyi fogorvos a többi között arról is beszélt, mik azok az esetek, amiket azonban ellátnak a szakemberek.

Nagy Ákos szerint a fogászati ellátás a fertőzésveszély szempontjából kiemelt területnek számít. A kezelés során (például a víz- és levegőhűtéssel nagy fordulatszámon működő eszközök használatakor) mikroorganizmusokat tartalmazó aeroszol képződik, amely több órán keresztül a levegőben maradhat. "Ez nem csak a személyzetre lehet veszélyes, hanem a rendelőben megjelenő következő betegekre is. Nem tudom azt mondani a betegemnek, hogy viseljen maszkot kezelés közben" - mondta el a Válasz Online-nak.

Sürgős eseteket egyelőre ellátnak a fogorvosok a koronavírus-járvány idején
Sürgős eseteket egyelőre ellátnak a fogorvosok a koronavírus-járvány idején

Mint hangsúlyozta, kollégái jelezték, hogy ők is jelentkeztek a mentőszolgálat felhívására, miszerint az alapellátásban dolgozók egy doboz sebészi és három FFP besorolású védőmaszkot kapnak fejenként. Csakhogy elküldték őket, mert fogorvosnak ez nem jár. "Egyelőre ígéret van, maszk még nincs. A készleten lévő sebészeti maszkokkal védekezünk" - magyarázza.

Így öli meg a szappan a koronavírust A koronavírus légúti megbetegedés, ezért a köhögés és tüsszentés révén elszabadulófertőzésnyálcseppekkel terjed. Ha nem is tüsszentünk rá valakire, de nem akadályozzuk meg (például) zsebkendővel a cseppek szétszóródását, a vírusok különböző felületeken landolhatnak. Ha valaki megérinti ezeket, nagy eséllyel megfertőződhet. A kézmosás azonban segít. Részletesen leírjuk, hogy miért. Kattintson ide!

Milyen problémát látnak el a fogorvosok?

A sürgős eseteket ellátják, szögezte le. Ide tartozik, ha valakinek fáj vagy kettétörik, kitörik a foga, továbbá friss baleseti fogsérüléssel, antibiotikumos ecseteléssel, tályoggal, szájüregi vérzéssel, vagy idegen test eltávolításával is fordulhatunk szakemberhez.

Azzal kapcsolatban, hogy a sürgősségi ellátásban gondot okoz-e a 65 éven felüli fogorvosok betegekkel való találkozásának tiltása, úgy vélekedik, a fogorvosok átlagéletkora kedvezőbb, mint a háziorvosoké, így ők ezt az intézkedést nem fogják annyira megszenvedni.

Szükség van az orvostársadalom megfeszített munkájára

Kérdezték az orvosok és a minisztérium közötti sztrájktárgyalás következő fordulójáról is, ami hétfőre volt kitűzve, de elmaradt. Mit gondol, nem visszás-e fenntartani a sztrájkészültséget? Válaszul kiemelte, ők is érzékelik a helyzet súlyát, tudják, hogy a lakosságnak szüksége van az orvostársadalom megfeszített munkájára, ezért az akció most pihen. "Mindenkinek, az orvosoknak, a lakosságnak és a döntéshozóknak is arra kell törekedni, hogy a járványt megállítsuk" - így a szakember.

Így ellenőrizheti, helyesen mosott-e kezet - részletek az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: