Ismét kezd erőre kapni a koronavírus, egyre jobban terjed

Újra emelkedik Magyarországon az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyagának szennyvízből kimutatható átlagkoncentrációja a friss adatok szerint. Közben pedig világszerte növekszik a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma.

„Az elmúlt hetek stagnáló időszaka után ismét emelkedik a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja” – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán. A tájékoztatás mellé az alábbi infografikát mellékelték.

Itt a legnagyobb a veszély

Mint a fenti képen is látható, a települések több mint felén stagnáló tendencia figyelhető meg, ugyanakkor Békéscsabán, Debrecenben, Kecskeméten, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben is emelkedést mértek az év 35. hetében. Csökkenés sehol sem tapasztalható.

Globálisan is romlik a helyzet

Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt közölte, hogy a világ több régiójában is emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházi ápolásra szorulók száma, valamint a halálos áldozatoké is. Az északi féltekén a hideg közeledtével „aggodalomra ad okot a koronavírus terjedésének tendenciája” – hangsúlyozta.

Világszerte növekszik a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Fotó: Getty Images
Világszerte növekszik a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma. Fotó: Getty Images

A világszervezet szerint a halálos áldozatok száma különösen a Közel-Keleten és Ázsiában emelkedik, míg az amerikai kontinensen és Európában főként a kórházi kezelésre szorulók száma mutat növekedést.

Becsléseink szerint jelenleg betegek százezreit kezelik koronavírus miatt kórházban” – emelte ki Maria Van Kerkhove, a WHO koronavírus-járványért felelős szakértője.

A jelenleg elérhető oltóanyagok az új vírusvariánsok esetében is hatásosak, és megvédenek a súlyos megbetegedéstől. A BA.2.86 jelű variánsnak – amelyet az Egészségügyi Világszervezet augusztus közepe óta fokozott figyelemmel követ – egyelőre csak 42 esetét regisztrálták a világ 11 országában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.