Így tehetjük elviselhetővé a hideg napokat

Az extrém hideg miatt nem lehet elégszer hangsúlyozni a teendőket, mellyel megelőzhetjük a kihűlést, esetleg fagyást. Az ÁNTSZ szakemberei is csokorba szedték a tudnivalókat, amelyeket saját épségünk, egészségünk érdekében is fontos betartani.

- A tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést!

- A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, a megfelelő hőmérsékletet a lakásban is biztosítani kell számukra.

- Ha fázunk, vacogunk, fájdalmat vagy zsibbadást érzünk – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzzük meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjünk belső térbe melegedni.

- Ne fogjunk meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szerezhetünk. Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljünk kesztyűt!

- Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. Kérjék ki a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról!

- Öltözzünk megfelelően: védjük magunkat a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsuk át, viseljünk természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsóruházatot.

- Különösen figyeljünk arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljünk, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védjük kezünket és a fejünket is.

- Ha autóval utazunk, vigyünk magunkkal meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, feltöltött mobiltelefont.

- Otthon tegyünk szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzünk párnát, szőnyeget. A lakásban is öltözzünk rétegesen, igyunk meleg folyadékot.

- Ha vacogunk, az azt jelzi, testünk hőmérséklete jelenősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink, és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érzünk, hívjunk orvosi segítséget.

- Mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a gyermeket! Ha muszáj vele a szabadba menni, akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, orcáját, orrát kenjük be zsíros krémmel, lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk, és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele.

+1: Két videó is készült a tudnivalókról, az alábbi linken elérhetők: fagyásveszélyről és annak megelőzéséről

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső