Miért folyik az orrunk, amikor hideg van?

Aki valaha kiment már a szabadba a súlyosabb mínuszok idején, gyorsan megtapasztalhatta, hogy nem beteg, mégis kipirosodik és folyik az orra. Mi áll e jelenség mögött, s mennyire veszélyes? Itt a válasz.

Hogy télen valakinek folyik az orra, abban önmagában semmi különös nincs, hiszen ez a megfázásos, influenzás megbetegedések évada. Ilyenkor az orr nyálkahártyája, amely az egyik fontos védekező vonala a szervezetnek, több váladékot termel, hogy azzal megszabaduljon a kórokozóktól. E váladék egy része kifejezetten a kóróokozók elleni harcra szolgál. Emellett az orr akkor is extra váladékot gyárt, ha valamilyen irritáló anyaggal találkozik, s így akar megszabadulni tőle. A szmogos idő pedig egyeseket különösen irritálhat. De az egyszerű téli orrfolyásnak ezekhez a dolgokhoz nincs köze.

jeges arc
Az orrunkban kicsapódó víz és a kilehelt pára ráfagyhat az arcunkra. Fotó: 123rf

A jelenséget síző orrként is aposztrofálják, mert egy 1991-ben az Annals of Allergy, Asthma and Immunology folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a síelők közel 100 százaléka panaszkodott az orra kivörösödéséről és az orrfolyásról a sípályán eltöltött némi idő után.

A jelenséget két dolog magyarázza. A szervezet úgy védekezik az orr elfagyása ellen, amely állandóan áramló hideg levegőnek van kitéve, hogy vérbőséget idéz elő a cimpákban és az orr hegyén. Ettől már önmagában is megjelenhet a pír. De az állandó törölgetés is erősíti ezt a jelenséget. A veszély abban van, ha túl sokszor nyúlunk az orrunkhoz, s a hideg miatt legyengült védekezőrendszerünk kisebb ellenállást tud kifejteni a kezünkkel az orrnyílás közelébe felhordott fertőző ágensekkel szemben, azaz könnyebben megbetegedhetünk.

Az orrfolyást azonban ez még nem magyarázza. Ehhez a fizikát kell segítségül hívni. Csak annyi történik, hogy az orrban - amely ugye elég alaposan lehűlt - a védelmi rendszer részét képező szőrszálakon kicsapódik a nedvesség, amely a tüdőből kiáramló meleg páradús levegővel érkezik. A cseppecskék összegyűlnek, s végül annak rendje és módja szerint kifolynak az orrlyukakon.

E jelenséget a bajszos férfiaknál az orron kívül is meg lehet figyelni, ugyanis a pára a külső szőrzetre is lecsapódik, sőt igen nagy hidegben akár jég is képződhet az orralatti férfiúi ékességeken.

Számos vírus és baktérium okozhat orrfolyást, náthához hasonló tüneteket. Sőt, természetesen allergia is állhat a makacs orrproblémák mögött, de hogyan dönthetjük el, mi döntött ágynak? Összefoglaljuk, milyen tünetekre figyeljünk. Részletek!

Akit nagyon zavar az orrfolyás, használhat orrsprayt a tünetek enyhítésére, vagy egy sálat, amivel eltakarhatja az orrát, s így elkerülheti, hogy kihűljön az orra, és kicsapódjon a kilélegzett pára. Vannak orvosok, akik sültös sapkát is ajánlanak, mert a sült nem engedi gyorsan távozni az arc elől a felfelé törekvő meleg levegőt, s ez némi védelmet ad a hideggel szemben.

Mindezek annak fontosságát igazolják, hogy télen a nagykabát zsebében is érdemes tartani pár papírzsebkendőt, amivel az orrunkból csordogáló víz a fertőzés veszélyének növelése nélkül letörölhető.

Forrás: everydayhealth.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra