Gondok a végstádiumú betegek hazai ellátásában

A végső stádiumban lévő betegek jogait (az emberi méltósághoz, önrendelkezéshez, a kezeléshez illetve annak visszautasításhoz) a hazai jogrendszer megfelelően biztosítja, de a gyakorlatban ezeknek a jogoknak az érvényesítése nehézségekbe ütközik - hívta fel a figyelmet dr. Réthelyi Miklós miniszter a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján. Ez alkalommal mutatták be a terminális állapotú betegek ellátásának, fájdalomcsillapításának, vagyis az ún. palliatív gondozásnak a hazai gyakorlatát vizsgáló ad hoc bizottság frissen elkészült jelentését.

A 2011. november végén felkért szakértői bizottságnak prof. dr. Sótonyi Péter akadémikus, az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója, prof. dr. Kovács József bioetikus, dr. Embey-Isztin Dezső, az Országos Onkológiai Intézet Fájdalomcsillapítási Ambulancia főorvosa, aneszteziológusa és dr. Muszbek Katalin, a Hospice Társaság elnöke voltak a tagjai. A jelentés legfontosabb megállapításai rámutatnak arra, hogy a társadalmi köztudat nem mer a halál kérdésével foglalkozni, így az ilyen helyzetben érvényesíthető jogokról keveset tudnak az érintettek és a hozzátartozóik. Még nagyobb baj, hogy a betegeket ellátó egészségügyi személyzet ismeretei is hiányosak az ilyenkor helyes klinikai gyakorlatról és magatartásformákról egyaránt. Sok a fehér folt a hospice ellátás területén: nagyon hézagos a halál közelébe jutott embertársaink ellátására szakosodott intézményrendszer is.

Dr. Embey-Isztin Dezső a palliatív ellátás kulcselemének a fájdalomcsillapítást tartja, véleménye szerint ennek hazai gyakorlatán mindenképpen javítani kell, megfelelő kapacitású ellátóhelyek kialakításával és a szakszemélyzet képzésével.

Nagy szükség lenne az orvosegyetemeken a palliatív gondozás oktatására – jelenleg sajnos, nincs ilyen szakorvosi képzés Magyarországon, és erősíteni kell a szakápolók felkészítését is erre a feladatra. A jelentés alapján a minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága kidolgozza a tervet a végstádiumú betegek intézményes ellátásának a fejlesztésére. A társadalom egészére, a közfelfogásra is kívánnak hatni, hogy minél szélesebb körben megismertessék a halál közeli állapot kezelésének lehetőségeit, az érintettek választási lehetőségeit, jogait – hangzott el.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció