Forradalmi áttörés a csuklóátültetésben

A világon elsőként végezték el egy angol férfin azt az újfajta csuklóátültető műtétet, amely után - a korábbi műtéti eljárásokkal szemben - megmarad a páciens csuklójának természetes mozgása.

Angol és amerikai szakemberek együttműködve fejlesztették ki azt az eljárást, amely során implantátumot ültetnek a csuklóba, hogy ezzel helyettesítsék bizonyos csontok munkáját és így helyreállítsák a csukló mobilitását. Az eljárás célja, hogy műtét után is megmaradjon a csuklónak az a képessége, amelyet például dartsozás során használunk, amikor eldobjuk a pikét. Ugyanis erre a látszólag nagyon egyszerű mozdulatra eddig a csuklóműtétek után képtelenek voltak a betegek.

Greg Packer, a Spire Wellesley Kórház és a Southend Egyetemi Kórház munkatársa egyelőre az egyetlen a világon, aki képes ezt a műtéti eljárást elvégezni, de az elkövetkező hónapok során további sebészeket is kiképeznek, hiszen amint azt Packer is kifejtette, szinte minden tevékenységhez szükség van csuklómozgásra, a fogmosástól kezdve egészen a golfozásig, melyeket nyilván sérült csuklóval is el lehet végezni, de csak kompromisszumok árán.

Az újonnan kifejlesztett módszer lényege, hogy a csukló alsó részén található három csontot - a sajkacsontot, a holdascsontot és a borsócsontot - elmozdítják helyükről, és a szemfog alakú implantátumot a sajkacsont helyére ültetik. A sebészek lyukat fúrnak az orsócsontba, majd az implantátum keskenyebbik felét behelyezik, a szélesebb részét azonban nem rögzítik, hogy a többi csuklócsont képes legyen körülötte forogni. Az új eljárás alanyai azok a fiatal páciensek lehetnek, akiknek egyik kéztőcsontjuk, az úgynevezett sajkacsontjuk sérült meg valamilyen baleset során, majd idővel ez elvált a csukló többi csontjától.

Az új implantátum révén hónapok helyett hetek alatt fel lehet épülni az ilyen sérülést követő műtétből, és míg a korábbi implantátumot öt-tíz éven belül ki kellett cserélni, addig ez az újabb akár húsz évig is kitarthat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt tovább szakadozik, csökken a felhőzet, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek