Műhibaperek: akár 100 millió felett is lehet a kártérítés összege

Magyarországon a becslések szerint évente több száz műhibaper indul, a megítélt kártérítési összegek pedig gyakran milliós tételek.

„Bár nincs megbízható adat arról, hogy Magyarországon pontosan hány műhibaper indul, a szakértők becslése szerint évi több száz perről és milliárdos nagyságrendekről beszélhetünk” – olvasható az EconomX cikkében. Hozzátették, az elmúlt években már nagy összegű, százmillió forintot meghaladó követelések is megjelentek.

sebész, műtét, orvos
Akár 100 millió felett is lehet a kártérítés összege. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ilyen esetekben ítéltek meg rekordösszegű kártérítést

A megítélt kártérítések nagysága jellemzően annál magasabb, minél jobban rontja a felperes és környezete életminőségét a károsodás. Átlagos összeget azonban nem igazán lehet meghatározni, ugyanis több jogcím is szóba kerül ilyenkor – magyarázta a portálnak Simon Tamás egészségügyi szakjogász.

A szakérő szerint a százmillió forintot is meghaladó perek esetében jellemzően több károsult van a felperesi pozícióban, vagy a sértett több évre keresőképtelenné válik. De akkor is felmerülhet az igény a rekordösszegű kártérítés irént, ha egy súlyosan károsodott gyermekről, esetleg végtag- vagy gerincsérült felnőttről van szó.

Rekord kártérítési összegek a bíróságok gyakorlatában:

  • agykárosodás (oxigénhiány): 120 millió forint;
  • halál: 100 millió forint;
  • Down-szindróma: 80 millió forint;
  • amputáció, bénulás: 40 millió forint;
  • stroke:  30 millió forint;
  • térdmerevítés: 25 millió forint;
  • lábszártörés: 20 millió forint;
  • vese elvesztése: 20 millió forint.

(Forrás: Varga-Orvos Zoltán, egészségügyi szakjogász)

Vesekőműtétre ment, végül az összes végtagját amputálták.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra