Úgy műtenek koponyákat a pécsi egyetemen, ahogy sehol máshol

Különleges koponyasebészeti eljárást végeznek a daganatos betegeken a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei.

Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek daganatos betegeken a PTE Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei. A speciális eljárás Magyarországon jelenleg csak a pécsi klinikán érhető el.

Csak kéthetente tudják elvégezni

Az oldalsó koponyaalapi elváltozások kezelésében elvégzett összetett speciális műtétek hatalmas kihívás elé állítják az orvosokat, hiszen a beavatkozásokhoz komoly szakmai tapasztalatra és felkészültségre van szükség. A kooperáció a fül és a halántékcsont jó- és rosszindulatú elváltozásait, valamint a kisagy-hídszögleti daganatok különböző típusait kezeli a nemzetközi irányelvek szerint sebészeti és konzervatív módokon.

Eddig 37 sikeres beavatkozást végzett a munkacsoport, a nagyműtétekre pedig kéthetente tudnak sort keríteni. A pécsi klinikán a komplex műtéti beavatkozás biztonságához sokszor nélkülözhetetlen többcsatornás idegmonitor és navigációs berendezés is rendelkezésre áll, továbbá a műtéti vérzést csökkentő előzetes beavatkozásokat is elvégezhetik.

A PTE Klinikai Központ és a munkacsoport a jövőben országos, majd európai regionális ellátó centrumként végezné a műtéteket, valamint egy oldalsókoponyalap-sebészeti magyar és nemzetközi oktatói központ létrehozását is tervezik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra