Férfiuralom van a magyar egészségügyben?

Több a kihívás, de több a katarzis is az egészségügyben dolgozó nők számára - mondta Dr. Bender Zsuzsanna, aki az ország legjobb pszichiáterei közé választottak. A főorvossal arról is beszélgettünk, hogy a Top 100-as orvoslistára miért csak tíz orvosnő férhetett fel, és áttörhetetlen-e az üvegplafon a szakmában?

A Haszon Magazin a közelmúltban tette nyilvánossá Magyarország 100 legjobb orvosának listáját, amely egy eddig egyedülálló rangsort állított hazánk egészségügyi dolgozóinak legjaváról. A lista - igazodva a hazai trendekhez - erősen főváros-orientált, a rajta szereplő szakemberek kétharmada budapesti közkórházakban vagy magánpraxisban tevékenykedik. Sokan még inkább aggályosnak tartották, hogy a női szakorvosok erősen alulreprezentáltak: a Top 100-as listában csupán tíz hely jutott nekik. Mindkét kritikus pont ellenpéldáját képezi Dr. Bender Zsuzsanna, a Szigetvári Kórház Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa, akit a pszichiátria öt legnagyobb hazai szaktekintélye között jelöltek meg.

Szigetváron még nincs orvoshiány

Nem ez az egyetlen országos elismerése a főorvosnak, akit a közelmúltban az Astellas - az év orvosa szakmai díjat vehetett át rehabilitációs és krónikus ellátás kategóriában. "Nem hiszek benne, hogy az egészségügyi ellátás fenntartásában nap mint nap dolgozók közül ki lehetne emelni azt az öt, vagy akár száz embert, aki többet tesz a sikerért. A szakmánkban megnevezett orvosok ugyanakkor mind jelentős szaktekintélyek" - mondta Bender Zsuzsanna.

A statisztikai adatok szerint a nők bruttó átlagkeresete Magyarországon 19 százalékkal marad el a férfiakétól. Ez magyarázható egyrészt a hagyományosan női szakmák alulfizetettségével, másrészt tény, hogy ugyanabban a munkakörben egy nő rendszerint kisebb fizetéssel számolhat, mint egy férfi. Az alábbi cikkünk bemutatja, hogy mennyire áttörhetetlen ez a bizonyos "üvegplafon".

A főorvos az egyik alapítója az 1980 óta működő Pszichiátriai Intézetnek, amely nem csak Szigetvár környékén, de országosan is hamar elismerést váltott ki úttörő szellemiségével és innovatív módszereivel. Pszichoszociális módszereket alkalmaznak a betegek állapotának javításáért, de élményeket is adnak nekik: lovagolni, kirándulni viszik őket. "Talán a beteg iránti elköteleződésünk több az átlagosnál. Egyfajta makacsság ragadt ránk az elmúlt évtizedekben, nem mondunk le az emberekről. Minden betegre egyéni terápiás terveket dolgozunk ki, valamint kiemelten figyelünk arra, hogy motiváltabbá tegyük őket. Akarniuk kell a változást ahhoz, hogy képesek is legyenek rá" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére a doktornő.
Nagy presztízse miatt a szigetvári intézetet kevésbé sújtja az országosan kritikus mértékhez közelítő orvoshiány, ide még szívesebben jönnek a fiatalok. Igaz, a szakma fortélyait kitanulva megesik, hogy egy nagyobb kórházba vándorolnak tovább, így az intézet a szakmai ugródeszka hálátlan feladatát is magára kell, hogy vállalja. Persze az is lehet egy intézet célja, hogy jó szakembereket adjon az országnak, ezt Szigetváron akarva-akaratlanul is teljesítik. "Sajnos a pszichiátria egy érdemtelenül alacsony presztízsű ága az egészségügynek, kevés látványos orvosi bravúrral. Ez egy szerény szakma, amely rengeteg embernek segít, de a nyilvánosságtól távolabb" - mondta el Bender Zsuzsanna. Az EU-s pályázatoknak köszönhetően a tárgyi feltételek szinte maradéktalanul megvalósulhatnak, egy-egy szakorvos távozása ugyanakkor még itt is húsba vágó problémát jelenthet.

Nincsenek női vagy férfi szakmák

Ugyan a nemek aránya az egészségügyi szakmában is egyre kiegyenlítettebb (a 2012-ben kinevezett 32 új kórházigazgató negyede nő, ilyen arány néhány évtizede még elképzelhetetlen volt), sajnos itt is gyakran hallani a nők felett húzódó üvegplafonról. A családalapítás miatt kieső évek komoly versenyhátrányba hozzák a gyengébbik nemet, a férfiaknak itt (is) könnyebb magasra jutni, miközben a doktornőre a szülés és gyermeknevelés miatt halmozott teher hárul. A főorvos szerint ugyanakkor a pszichiátria egy előnyös ág a nőknek, szemben például a komolyabb fizikai állóképességet követelő műtétes szakmákkal, amit láthatóan a férfiak dominálnak. Itt több orvosnőt is tart számon a szakma az átlagnál. "Hogy ki milyen életpályát követ, az elsősorban saját magán múlik. Persze a nőknek több okból is nehezebb, de így komolyabb kihívásokkal jár, és a katarzis is több. Számtalan olyan pluszt adhat egy nőnek ez a szakma, amit egy férfi talán nem úgy élhet meg" - hangsúlyozta a doktornő.
A doktornőre a szülés és gyermeknevelés miatt halmozott teher hárul

A doktornőkre a szülés és gyermeknevelés miatt halmozott teher hárul (képünk illusztráció)

Hagyományosan a nők döntései erősebben köthetőek érzelmi alapokhoz, míg a férfiak inkább racionálisabbak, nincsenek azonban kimondottan női és férfi szakmák az egészségügyben a főorvos szerint. "Ugyanúgy vannak kiváló női műtőorvosok, mint férfi gyerekgyógyászok. Az tesz a legjobbat egy szakmának, ha mind a két nem képviselteti benne magát" - emelte ki a doktornő.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag