Miért nincs nő a legjobb orvosok között?

A Foglalj Orvost! egészségügyi portál alapítója egy cikkben fejezte ki aggályait a magyar top 100 legjobb orvosról készült lista kapcsán.

"Boldogan olvastam a múlt heti híradásokban, hogy elkészült Magyarország első top 100 orvosának listája egy havilap gondozásában. Alapvetően csak támogatni tudok minden versenyt, összehasonlítást és megmérettetést, mert az egészségügyi ágazatra ráfér a transzparencia és versenyszellem. Részben hasonló céllal indult útjára a Házipatika 'Év magánrendelője' díj 3 évvel ezelőtt, melyben boldogan vállaltam szerepet a Foglaljorvost.hu orvosi portál egyik alapítójaként" - írja az NLCaféban Straub Fanni, a Foglalj Orvost! egészségügyi portál alapítója és vezetője.
A praxistanácsadó ugyanakkor hozzátette: munkája során ugyan 1000 orvossal dolgozott már együtt, és heti rendszerességgel egyeztet tucatnyi szakemberrel, a Top 100-as listát böngészve mégis szinte alig találkozott ismerős arcokkal. Ráadásul a legjobb száz közé csupán tíz orvosnőnek sikerült felkerülnie - ezt nem magyarázható az anyasággal járó szakmai összeférhetetlenséggel, hiszen számos olyan szakterület van, melyen kifejezetten erős a női jelenlét - írja Straub Fanni.

Hová tűnt 20 százaléknyi szakorvosnő?


Az egészségügyi képzésre jelentkező férfiak és nők aránya sem indokolja ezt. Orvosi és egészségtudományi képzésen 2009-es adatok szerint 38,5% férfi és 61,5% nő vett részt. Még ha a végzősök esetében talán ez az arány kiegyenlítődik, akkor is tételezzük fel, hogy minimum kiegyensúlyozott a női és férfi jelenlét az orvosi pálya elején. A családalapítás, illetve az amiatt lezajlott pályamódosítás is nagyobb arányban érintheti a nőket, de nagyjából 35-40 százalék női orvos még a szakmájában marad. "2012-ben 32 új kórházigazgatót neveztek ki, ebből 8 nő, tehát még itt is 25 százalékos az arány, ami azt gondolom, nem adhat panaszra okot. Hová tűnt mégis a 20 százaléknyi szakorvosnő a megmérettetésből?" - teszi fel a kérdést a praxistanácsadó.
Hazánk 100 legkiválóbb orvosának listáján tíz nő van csupán

Hazánk 100 legkiválóbb orvosának listáján tíz nő van csupán

Mivel a listát kórházigazgatók segítségével állították össze, így az az ő személyes véleményüket tükrözi az egészségügyi portál alapítója szerint. "Hogy valóban ennyivel jobbak-e a férfi orvosok szakmailag? Nem tudom. Azt viszont gyanítom, hogy a hölgyek gyengébbek érdekérvényesítésben, politikában és intézményen belüli kommunikációban, így a kórházigazgatók kegyeibe is nehezebben férkőznek be. Mással egyszerűen nem tudom magyarázni, hogy 90 férfi mellett összesen 10 nőnek jutott hely a képzeletbeli dobogón" - hangsúlyozta Straub Fanni, aki egyben a 10, listára felkerült doktornőnek is gartulált.
Forrás: NLCafé

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag